Výstava ve Zlíně propaguje umění mladých sklářů, kterých ubývá

Zlín - Nejlepší díla studentů a absolventů dvou sklářských škol na obou stranách česko-slovenské hranice představuje výstava ve zlínském zámku. Nese název Křehká setkání. Školy tak chtějí upozornit na klesající počty uchazečů o sklářské obory. Přitom na absolventy těchto oborů čekají zaměstnavatelé.

Zářivý stylizovaný lidský zárodek, obří barevní medvídci k nakousnutí anebo třeba pestré masožravé květy. Ale taky mnohem záhadnější tvary, které dráždí fantazii. Prostory Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně zaplnila pestrá přehlídka nápadů, materiálů a technik.

„Je to spékané sklo s hliníkovo-zinkovou fólií. Technice se věnuji už asi šestý sedmý rok a docela jsem si ji osvojil,“ vysvětlil jeden z pedagogů školářské školy ve Valašském Meziříčí Josef Divín. On sám na sklářské škole absolvoval a zároveň se stal úspěšným umělcem a žádaným designérem. Navrhuje dekorativní nádoby a skleněné obrazy vzdáleně připomínající japonské krajinky.

Mladí skláři při práci (zdroj: ČT24)

„Spojení tvarů i materiálů by mělo být dostatečně silné, aby evokovalo nějaké pocity u diváka,“ bránil se jednoznačnému výkladu své netradiční instalace ze skla a umělých vlasů Patrik Illo, absolvent sklářské školy v sousedním Trenčianském kraji.

Celkem na pět desítek křehkých uměleckých děl mladých sklářů z Valašského Meziříčí a Lednického Rovneho na Slovensku bude do výstavních sálů zlínského zámku lákat do konce ledna. „Jednak si myslíme, že je co ukázat, a jednak jsme chtěli poukázat na zvláštní oblast školství v našem regionu,“ objasnil kurátor výstavy Martin Beníček.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí je největší v zemi. Vznikla v roce 1944. Po nedávném zániku nebo zakolísání řady podniků se i její existence začala zdát křehká jako sklo. „Nejvíce pociťujeme nedostatek žáků v učebních oborech. Zlínský kraj tyto obory sice podporuje, ale právě ta situace, která je kolem sklářství, výrazně poškodila školu v tom, že o obor je minimální zájem,“ posteskla si ředitelka Dana Budayová.

Její škola měla před pěti lety 330 žáků, teď 180. Zaměstnavatelé se prý o ně začínají prát. „Přijíždí sem dokonce i z Itálie, kteří by měli zájem o sklářské učně, ale nejsou, je nedostatek,“ dodala ředitelka. Je přesvědčena, že o kvalitní ruční práci a nápaditý design v malých sériích bude zájem vždycky. Nevylučuje ale, že absolventi budou muset za dobrou nabídkou cestovat.