Skauti přivezli do Brna Betlémské světlo

Břeclav, Brno - Betlémské světlo už je v České republice, ve Vídni ho od svých zahraničních kolegů převzali jihomoravští skauti, kteří ho večer přivezli vlakem do Brna. Symbol pokoje a lásky si lidé budou moci odnést domů v neděli po bohoslužbě v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla. V dalších městech bude světlo uchováváno na farách, obecních úřadech a u dobrovolníků.

Tisíce kilometrů muselo Betlémské světlo urazit z Ježíšova rodiště. Akci už mnoho let organizují rakouští skauti. Právě od nich dnes vánoční symbol převzali jejich jihomoravští kolegové, kteří ho po kolejích dovezli až do Brna. „Je to akce, za kterou stojí mnoho úsilí lidí z celého světa, ve Vídni jsme potkali například i skauty z Ukrajiny, kteří cestovali opravdu dlouhou dobu,“ vysvětlil brněnský skaut Jan Egerle, který se svými kamarády strážil dvě lucerničky v rychlíku.

V sobotu v půl sedmé večer si na brněnském hlavním vlakovém nádraží Betlémské světlo připálili první nedočkavci. Ostatní mají možnost zítra. V devět hodin začíná v chrámu svatého Petra a Pavla v Brně ekumenická bohoslužba sloužená brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Po ní si světlo klidu budou moci lidé odnést domů.

NO COMMENT: Skauti přivezli Betlémské světlo (zdroj: ČT24)

Betlémské světlo přivezli do České republiky poprvé v roce 1989 ještě exiloví skauti. Rok na to se už akce ujali junáci z Brna. V Rakousku se původně jednalo především o charitativní akci na podporu nevidomých a slabozrakých pod názvem „Licht ins Dunkel“, tedy příznačně „Světlo ve tmě“.