Kdo přepadával poštovní doručovatelky? Soud řeší justiční omyl

Znojmo - Před znojemským soudem dnes znovu stanuli dva muži, kteří měli před šesti a sedmi lety přepadat poštovní doručovatelky, a jedna žena, u které se pak údajně skrývali. Za tyto činy už si ale trest odpykala jiná dvojice mužů. Ti nový proces napjatě sledují. Pokud totiž soud uzná nově obžalované vinnými, získají naději na očištění svého jména a na odškodnění. Nový rozsudek měl padnout už koncem loňského září, proces byl ale i dnes odročen.

Soud se rozhodl, že provede rekonstrukci všech tří přepadení, aby získal další přesvědčivé důkazy o tom, zda mohlo k přepadení dojít tak, jak popsal jeden z dnes obžalovaných. Má na to čas do 11. března, kdy bude další jednání.

Za přepadení doručovatelek už byli odsouzeni dva lidé

Pětadvacetiletého Tomáše Čepuru a o rok mladšího Jaroslava Schindlera poslal znojemský okresní soud před téměř pěti roky za mříže. Dvojice mladíků v letech 2003 až 2004 údajně přepadla tři poštovní doručovatelky. V lednu loňského roku však přišel nečekaný zvrat. Ukázalo se, že soud nejspíše potrestal nevinné.

Na stopu nových obžalovaných se dostali zlínští policisté při vyšetřování domácího násilí. „Během výslechu k tomuto protiprávnímu jednání se muž ze Znojemska sám přiznal k další trestné činnosti. Uvedl, že v prosinci 2004 oloupil společně se svým kamarádem poštovní doručovatelku na Hradišťské ulici ve Znojmě,“ řekla k případu začátkem června znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Ke zvratu došlo při vyšetřování jiného případu

Policisté, kteří se nečekaným přiznáním Antonína Škrdly začali zabývat, zjistili, že trest za loupežná přepadení ve Znojmě si už ve vězení odseděli jiní dva muži. Ti se proti svému rozsudku snažili několikrát odvolat, avšak marně.

K rozřešení měl případ dojít loni 23. září. Škrdla ale u soudu s odkazem na svoji předchozí výpověď na policii odmítl vypovídat a celý proces byl odročen.