Kdysi populární, dnes zapomenuté - rodinné loutkové divadlo

Brno – Téměř sto let staré loutky, speciální kulisy navržené nejlepšími prvorepublikovými výtvarníky a jiné divadelné dekorace – to vše tvoří exponáty nové výstavy Moravského zemského muzea mapující historii českých rodinných loutkových. Výstava začala v těchto dnech v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně.

Malá rodinná loutková divadla byla nejpopulárnější v období první republiky, kdy nesměla chybět v žádné měšťanské rodině. „Po rodinných divadélkách byla obrovská poptávka,“ říká kurátor výstavy Jaroslav Blecha. „Rodiče hráli dětem nebo svým kamarádům a sousedům a snažili se o jakousi divadelní kreativitu,“ dodal Blecha.

Loutková divadla ale kromě rodin s dětmi lákala i renomované české výtvarníky a tak se z jejich vlastnictví stala časem prestižní záležitost. Mezi nejznámější výtvarníky, kteří navrhli kulisy nebo dekorace, patřili František Kysela nebo Vít Skála. Výtvarné dílo vzniklo také v dílně brněnského architekta Miroslava Koláře avantgardní divadelní kulisy, které se vymykaly všem historizujícím trendům.

Kurátor výstavy Jaroslav Blecha o loutkovém divadle (zdroj: ČT24)

„Zajímavým exponátem jsou také loutky - takzvané alšovky, které se vyráběly podle obrázků Mikuláše Alše, ty nastartovaly boom masového vyrábění rodinných divadélek“, doplňuje Jaroslav Blecha.

Kdysi nesmírně populární zábava dnes své fanouýšky spíše hledá. „Je to dáno hlavně změnou možností vyžití v rodinách. Existuje řada médií – televize, počítače, která v podstatě vytlačila tyto aktivity,“ shrnuje popularitu loutkového divadla Jaroslav Blecha. A tak nezbývá než si je zajít vychutnat do muzejních prostor.