I přes mrazivé počasí nejsou podmínky pro lyžování na jihu Moravy ideální

Jižní Morava – Lyžaři z jižní Moravy, kteří se chtějí oddávat bílému sportu, mnoho příležitostí, na rozdíl od jiných částí republiky, nemají. V kraji jsou v provozu zatím jen dvě sjezdovky a jedno středisko, nabízející upravené běžecké stopy. Pokud tedy lyžaři nechtějí stát fronty na jedné ze dvou fungujících sjezdovek, musí zamířit na Vysočinu nebo do hor.

Tam, kde se na jihu Moravy naopak lyžuje, si počasí nemohou vynachválit. „Letošní podmínky jsou jedny z nejlepších. V prosinci se málokdy lyžuje na sněhu. Máme tady umělý sníh a na tom se většinou lyžuje do konce roku. Letos po dlouhé době jezdíme na přírodním tak brzo,“ libuje si provozní vleku v Němčičkách Podešťová Renata.

Dříve než obvykle začali jezdit také na půlkilometrovém svahu v Olešnici na Blanensku. „Už máme na celém svahu souvislou vrstvu kolem jednoho metru sněhu, takže podmínky jsou perfektní. Letos jsme dokonce otevřeli novou půjčovnu, nový servis, takže návštěvníci mohou přijet bez vybavení a vše si u nás zapůjčit,“ uvedl správce olešnického vleku Pavel Hlaváček.

Nejblíže z jihu Moravy je Stupava nebo sjezdovky na Vysočině

Lyžařské středisko Stupava láká na celkem skoro devětset metrů tratě, které obsluhují čtyři vleky a dětské lano. „Přestože podmínky jsou výborné, zatím moc lidí nepřijelo. Na svahu jsou jen skalní lyžaři, takže zatím návštěvnost velká není. O to lépe si zajezdíte,“ popsal situaci na Stupavě majitel tamního vleku Lubomír Orel. Hlavní nápor návštěvníků očekává po Štědrém dni. Během uplynulého týdne navštívilo svah denně kolem 60 lidí.

Na Vysočině se o víkendu bude lyžovat i na sjezdovkách závislých pouze na přírodním sněhu. Svahy vybavené sněžnými děly hlásí i metrovou sněhovou pokrývku, podle správců těchto areálů nabízejí ideální podmínky.