Ředitelka nemocnice: Když nepřijdou lékaři do práce, budu si je muset „půjčit“ jinde

Jihomoravský kraj - Pokud nepřijde prvního března do práce 528 lékařů, kteří podali v rámci kampaně „Děkujeme, odcházíme“ výpověď, budou mít pacienti jihomoravských nemocnic velký problém. Pravděpodobně se jim zruší plánované operace. Ošetřeny budou pouze akutní případy a i ty budou muset počkat. Nemocnice pojede ve víkendovém provozu a lékařů bude na pracovišti mnohem méně. Tak vypadá katastrofický scénář, na který se dnes připravovalo vedení krajských nemocnic společně s krajskými úředníky na jihu Moravy. A výsledek? Nejzasaženější nemocnice si budou muset lékaře půjčovat z jiných nemocnic.

Nejhorší je situace ve vyškovské a břeclavské nemocnici, kde podalo  výpověď přes padesát procent lékařů. „Pro nás by to byla opravdu katastrofa. V takovém případě nejsme schopni fungovat,“ uvedla ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová. Společně s dalšími řediteli jihomoravských nemocnic hledala dnes na krajském úřadě způsob, jak situaci vyřešit.

„Samozřejmě čekáme, kolik vypovědí po 31. prosinci skutečně přijde, ale musíme vymyslet už nyní, co budeme dělat, pokud se katastrofický scénář naplní. Jediné, co zatím přichází v úvahu, je půjčování lékařů - v našem případě například z hodonínské nemocnice. Tu máme totiž nejblíž,“ podotkla Bambasová, která ale zároveň doufá, že stát ještě předtím najde řešení a nenechá je na holičkách. „O lékařích, kteří podali výpověď, vím, že nemocnici ve skutečnosti opustit nechtějí,“ dodala.

Ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Daniel Rychnovský, kterému odchází pouze 30 lékařů, hovoří o kolapsu, který může ohrozit lidské životy. „I kdyby všechny pacienty převzala například největší jihomoravská Fakultní nemocnice Brno, není schopná všechny ošetřit,“ dodal Rychnovský. V jeho nemocnici by přitom podle výpovědí mohli úplně zavřít anesteziologicko-resuscitační oddělení. Ze 14 lékařů jich totiž podalo výpověď dvanáct.

I na to se ale musí nemocnice připravit, a tak dnes na kraji vznikl předběžný krizový scénář. V nemocnicích, kde nepřijdou lékaři prvního března do práce, zavedou pohotovostní režim. Plánované výkony a operace budou odloženy a ošetřeni budou pouze pacienti s akutními zdravotními problémy. Lékaře si nemocnice budou mezi sebou půjčovat. „Doufáme, že k tomu nedojde, ale musíme mít nějaký plán. Koho nebude jeho stav ohrožovat na životě, toho prostě neošetříme,“ konkretizoval náměstek pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Ředitelé fakultních nemocnic v Brně, kteří dnes na plánované schůzce na krajském úřadě chyběli, se shodují, že žádná oficiální čísla nemají. Proto chtějí situaci řešit až v lednu, kdy bude jasnější, kterých oborů se výpovědi nejvíce dotknou. Ředitel FN Brno Roman Kraus si přitom dokáže fungování v pohotovostním režimu představit. Jen neví, jak dlouho vydrží.

  • Počty lékařů, kteří podali výpověď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218776.jpg
  • Počty lékařů, kteří podali výpověď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218778.jpg
  • Lékaři podepisují výpovědi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216396.jpg
  • Počty lékařů, kteří podali výpověď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218779.jpg