Zemřela herečka Divadla Husa na provázku Alena Ambrová

Brno - Brněnské Divadlo Husa na provázku přišlo o dlouholetou členku souboru Alenu Ambrovou. V pondělí po kratší vážné nemoci zemřela. Bylo jí 55 let. Ambrová na Provázku hrála po celý tvůrčí život. V divadle vytvořila desítky významných rolí. Ambrová v Huse na provázku začala vystupovat hned po svém studiu na konzervatoři. Objevila se jako Isabela v inscenaci Commedia dell' arte, hrála Nevěstu v Brechtově Svatbě, ztvárnila Mámení v Labyrintu světa a Lusthausu srdce i Lizu Papanek v Rozvzpomínání. Titulů, v nichž hrála, bylo bezpočet -také Sviť, sviť, má hvězdo, Dáma s kaméliemi, Obchod s chlebem a Balet Makábr.

„Vytvořila také vlastní autorské herecké inscenace, kterými byly Pas de deux, Koncertino, Staré ženy aneb Tacet. Podílela se rovněž na mezinárodních projektech Divadla Husa na provázku, jakými byly Vesna národů, Together (Labyrint of the World) nebo Mir Caravane,“ dodala mluvčí divadla Martina Měšťanová.

V posledních letech vytvořila Ambrová důležité role v cyklu inscenací Vladimíra Morávka podle románů F. M. Dostojevského Sto roků kobry i postavu Osvalda v Cirkusu Havel. Její poslední rolí byla letos Babička v inscenaci Psí hvězda.

Medailonek Aleny Ambrové (sestřih z pořadu ČT Kultura.cz) (zdroj: ČT24)