Biskupská brožura láká na třináct nejzajímavějších betlémů

Brno - Brňané se o Vánocích mohou vydat po stopách historických betlémů. Biskupství vydalo letos už počtvrté speciální brožuru, která zájemce dovede za nejzajímavějšími betlémy jihomoravské metropole.

V kostele svatého Leopolda u Milosrdných bratří najdou návštěvníci stoletý betlém, který před dvěma lety prošel kompletní rekonstrukcí za 80 tisíc korun. Zaplatili ji věřící. „Kladli jsme důraz na to, aby to nebylo amatérské, aby se zachovaly barvy těch figurek, a podařilo se. Proto to bylo tak drahé,“ vysvětlil farář v kostele sv. Leopolda Martin Macek. Po jedenácti měsících pracovníci vytáhli krabice, které byly schované na chodbě, z pečlivě zabalených figurek sfoukli prach a našli pro každou z nich specifické místo. „Ten betlém není každý rok stejný, co se týká rozmístění figurek, a je to záměr. Ani výzdoba kostela není každý rok stejná,“ popsal Martin Macek.

V kostele svatého Jakuba se zase mohou pyšnit betlémem, který vznikal pod rukama různých autorů. „Náš betlém je asi zvláštní především tím, že je náš. Jinak určitě nepatří mezi nějaké historické nebo umělecké skvosty, to určitě ne. Je složený z figurek z různých dob, nemá ani jednoho autora, ani jedno datum vzniku, ale je náš,“ řekl pyšně brněnský děkan a farář v kostele sv. Jakuba Václav Slouk.

Václav Slouk, děkan brněnský a farář v kostele sv. Jakuba, o betlémě (zdroj: ČT24)

Minoristký kostel svatých Janů se může pochlubit betlémem jednoznačně největším. I přes gigantické parametry – 20 metrů do délky – ho dokáží postavit za půl dne.

V katedrále svatého Petra a Pavla stojí betlém nejcelistvější. Žádná figurka není vyřezaná jednotlivě. Řezbář tvořil celá sousoší.

Všechny kostely pyšnící se historickým betlémem označuje velká kometa. Právě ta má návštěvníky zavést k těm nejzajímavějším. Letos do brožurky přibylo dalších pět, celkem tak kometu najdete na třinácti brněnských kostelech. Podle farářů je o betlémy velký zájem, především mezi svátky. Většinu z nich najdete v kostelech až do Hromnic, tedy do 2. února.