Plány na parkovací domy v Brně padají jako domino

Brno - Plán na stavbu osmipodlažních garáží v Panenské ulici byl jediným z projektů na zajištění parkovacích míst v centru města, o kterém magistrát věřil, že jej dotáhne do konce. Teď ale přišel o územní rozhodnutí. Nedávno začal magistrát couvat také z projektu podzemních garáží pod Zelným trhem. Vidina několika set nových parkovacích míst v centru Brna se tak opět rozplynula.

O stavební povolení pro parkovací dům vedení Brna usilovalo tři roky. V létě se městu sice podařilo získat územní rozhodnutí důležité pro zahájení stavby parkovacího domu v Panenské ulici, jenže to posléze napadl sousední hotel International. Odvolací magistrátní úřad mu dal zapravdu a územní rozhodnutí zrušil. Projekt se tím zastavil.

Parkovací dům měl ležet na okraji památkové zóny, a proto se úřednící z městské části Brno-střed museli vypořádat s velkým množstvím omezujících podmínek. Největší překážky ve schvalování však kladl sousední hotel International, který proti projektu neustále podával námitky. Územní rozhodnutí se podařilo získat až po jedenáctém přepsání celého projektu a pořád v něm jeho odpůrci vidí chyby.

Vedení Internationalu v minulosti uvedlo, že nesouhlasí s výstavbou parkovacího domu, protože se obává, že naruší chod hotelu. Náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD) to ale komentoval výrokem, že příčiny nesouhlasu je třeba hledat jinde - samotný hotel totiž provozuje vlastní placené parkoviště a konkurence parkovacího domu se mu zřejmě nehodí.

Parkovací místa v centru Brna chybí

Nová parkovací místa v centru Brna jsou víc než potřebná. Není na ně ale místo. Magistrát stále hledá nové možnosti, zatím ale bez úspěchu. V polovině prosince radní nakonec stáhli i kontroverzní projekt stavby podzemních garáží pod Zelným trhem, proti kterému ostře vystoupilo několik občanských sdružení i památkáři.