Do nového roku vstoupí bez platného řidičáku 23 tisíc Jihomoravanů

Brno - Třiadvacet tisíc řidičů v Jihomoravském a dvanáct tisíc ve Zlínském kraji už pozítří nebude mít platný řidičský průkaz. Nestačili si ho totiž včas vyměnit za nový. Měli na to přitom tři roky. Pokud přesto po Novém roce sednou za volant, riskují pokutu až dva tisíce korun a za pozdní žádost budou muset zaplatit i mimořádný správní poplatek.

Už od začátku roku 2008 si řidiči mohli vyměnit starý řidičský průkaz za nový evropský. Velké množství z nich k tomu ale nepřiměly ani informační kampaně a varování. Ani dnes nebyla na dopravním odboru brněnského magistrátu k vidění žádné tlačenice a nic nenasvědčovalo tomu, že řidičům se čas na výměnu průkazů už výrazně zkrátil. „V tuto chvíli v Brně zbývá ještě kolem dvanácti tisíc žadatelů, kteří si musí průkaz vyměnit,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Policie žádné speciální akce na kontrolu řidičských průkazů nechystá (zdroj: ČT24)

Poslední šanci k podání žádosti budou mít opozdilci na většině úřadů zítra do dvanácti hodin. I tak si ale budou muset na nový řidičák až tři týdny počkat. „Než mi to vyřídí nebudu řídit, nechám to na partnerovi, který má průkaz platný,“ uvedla smířlivě žena, která jako jedna z mála přišla dnes žádost o výměnu vyplnit.

Policie prý bude na začátku roku smířlivá. Přivře oči i nad starou lékárničkou

Kdo bude přesto chtít auto řídit, porušuje zákon a riskuje pokutu. Policie ale žádný hon na staré řidičáky nechystá. „Vzhledem k tomu, že se jedná o méně závažný přestupek, dá se předpokládat, že policista řidiči uloží spíš mírnější postih,“ vysvětlil Jindřich Secký z Odboru služby dopravní policie Jihomoravského kraje.

Mírnějším postihem by v tomto případě měla být domluva. Podobně by policie zřejmě měla postupovat i při kontrole nové povinné výbavy automobilů. V autolékárničce by nově neměla chybět například termoizolační fólie. „Preventivní akce mají být zaměřené zejména na chování řidičů za volantem a předcházení nebezpečí na silnicích. Takové nebezpečí řidičáky ani lékárničky se starou výbavou nepředstavují. Řidiči by ale zákon dodržovat měli,“ říká šéf dopravní policie Leoš Tržil.

  • Nová autolékárnička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2205/220412.jpg
  • Leoš Tržil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1946/194588.jpg