Co letos čeká kulturní obec v Brně?

Brno - Na co se mohou v letošním roce těšit návštěvníci největších kulturních stánků, co by si neměli nechat ujít? Ne všichni mohou s jistotou už dnes na tuto otázku odpovědět. Významné kulturní instituce města Brna ale mají o svém kalendáři pro rok 2011 jasno.

Klasická hudba pro každého

Zatraktivnit klasickou hudbu mladým lidem, přitáhnout do koncertních sálů i ty, které vážná hudba doposud míjela - takový byl cíl dnes už bývalého ředitele brněnských filharmoniků Davida Marečka. Ačkoli ten bude od února stát v čele České filharmonie a na jeho nástupce si ještě pár týdnů počkáme, Marečkova strategie zůstává.

Vizualizace hudby - hudba v obrazech - koncert, který v Brně ještě nikdy nezazněl, bude kombinací videoprojekce, tance a netradičního hudebního repertoáru. Promítat se bude i ve Waniieck Gallery při nekrásnějších dílech symfonické hudby. A další letošní sázkou filharmoniků bude sázka na ženy. „Největším pilířem bude angažmá pianistky Olgy Kern. Návštěvníci se mohou těšit na trumpetistku Shirly Brill, jejíž nástroj byl dříve pouze výsadou mužů,“ láká na letošní sezónu dramaturg Filharmonie Brno Jan Žemla.

Národní divadlo Brno láká na skutečný příběh

Žena bude stát i v popředí nejočekávanější události sezóny v činohře Národního divadla Brno. Slavná krasobuslařka v baladě o lásce a smrti Hany Maškové a Jiřího Štaidla. Původní inscenace o legendách šedesátých let je nazvaná Zaslíbení. „Je to současná hra, něco takového Národní divadlo musí mít,“ říká šéf činohry Zdeněk Plachý. Ve hře se objevují skutečné postavy ze šedesátých let včetně Karla Gotta.
 
Kontroverzní inscenace jako byla například ta s Danielem Landou - Tajemství Zlatého draka postupně vystřídá klasika. Diváci se mohou těšit na nové nastudování Rostandova Cyrana nebo Molierova  Scapinova šibalství.

Moravská galerie slaví abrahámoviny

„Nepřipravili jsme žádnou rekapitulaci, ale vystavíme naše orientální sbírky, které diváci ještě neměli možnost zhlédnout,“ shrnuje ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

A po letech - na jaře - díky Moravské galerii otevře pro veřejnost svá vrátka také zrekonstruovaná slavná brněnská  Jurkovičova vila.