Ministerstvo financí odpustilo Brodu pokutu za chybu při účtování dotací

Uherský Brod – Penále dosahující téměř 29 milionů korun prominulo ministerstvo financí Uherskému Brodu skoro v celé výši. Pokutu dostalo za porušení finanční kázně při využívání dotace pro aquapark Centra pohybových aktivit Delfín. Vedení města okamžitě požádalo o prominutí sankce. Ministerstvo při posuzování žádosti přihlédlo k tomu, že nedošlo ke zneužití dotace, ale že byla jen špatně proúčtována. Nově musí město zaplatit pouze necelých 95 tisíc korun. Informace přinesl Slovácký deník.

Uherský Brod podle ministerstva porušil finanční kázeň, když posílal platby opožděně a často z jiného účtu, než bylo stanoveno.

O prominutí sankce bývalé vedení radnice zažádalo vloni 13. září a v jednání s ministerstvem pokračovali i současní představitelé. Zároveň se město připravovalo na variantu, že pokutu bude muset zaplatit. Znamenalo by to zmrazení veškerých investic ve městě a překlenovací úvěr. 

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Výstavba alternativních zdrojů aquaparku Delfín měla původně stát 24 milionů korun, město získalo dotace ve výši 9,5 milionu. Do tamního akvaparku byla pořízena geotermální čerpadla. Od zahájení provozu s nimi byly technické problémy a navíc prodražovaly provoz aquaparku. Vedení Uherského Brodu se proto rozhodlo vybudovat za další 4 miliony plynovou kotelnu, což oddálilo dokončení projektu.