Manžel Fibingerové srazil v opilosti cyklistu, ve vězení má strávit 3,5 roku

Hodonín - O trestu pro manžela a trenéra někdejší koulařky Heleny Fibingerové Jaroslava Šmída, který srazil předloni u Vnorov na Hodonínsku cyklistu, dnes rozhodl hodonínský soud. Šmíd byl odsouzen k trestu ve výši 3,5 roku nepodmíněně. Soudkyně Milena Drobečková neuvěřila Šmídovu tvrzení, že mu vjel cyklista pod kola sám. Podle ní důkazy jasně svědčí o tom, že muže na kole Šmíd vůbec nezaregistroval a brzdit začal až po střetu. Hrozilo mu přitom až pět let vězení.

„Všechny důkazy zajištěné na místě nehody svědčí jasně o vině obžalovaného,“ uvedla dnes ve svém rozsudku soudkyně hodonínského soudu Milena Drobečková. Trest si má Šmíd odpykat ve věznici s dozorem. Navíc má zakázáno po dobu sedmi let řídit auto. Pozůstalé manželce cyklisty a jeho třem dětem má zaplatit zhruba půl milionu korun odškodnění.

Šmíd nikdy neprojevil nad svým činem lítost a nenabídl rodině odškodnění

Verdikt vynesla soudkyně po vyslechnutí posledního svědka - soudního znalce, který se vyjádřil k průběhu a příčinám nehody. V rozsudku Drobečková zdůraznila, že k výši trestu přispěl také fakt, že Šmíd nikdy neprojevil nad událostí lítost, nesešel se s rodinou pozůstalých a ani neprojevil zájem ji jakkoliv odškodnit.

To dnes připomněla také státní zástupkyně Ivana Foldynová. „Uložený trest s ohledem na tragické důsledky nehody a přístup obžalovaného po celou dobu procesu považuji za nepřiměřeně mírný, proto jsem podala odvolání,“ upřesnila Foldynová.

Ani Šmíd, který u dnešního soudu nebyl, ani Fibingerová se k verdiktu vyjádřit nechtěli. Očekává se, že se Šmíd proti zatím nepravomocnému rozsudku odvolá.

Šmíd se od samého začátku soudu bránil obžalobě. Přiznal sice, že před střetem pil víno, nicméně tvrdil, že kolizi zavinil cyklista, který mu vjel do cesty. Před nehodou dostal partner Fibingerové od přítele ve sklípku patnáctilitrový demižon vína. Za deset minut z něj vypil asi litr, a to údajně jen několik málo minut před vlastní srážkou.

V době těsně po dopravní nehodě nadýchal policistům do přístroje jen několik málo promile alkoholu. A právě to komplikovalo zjištění, jak mohl alkohol samotnou nehodu ovlivnit. Asi tři čtvrtě hodiny po kolizi, kdy byl u Šmída proveden odběr krve, lékaři naměřili 1,3 promile. Šmíd byl tak sice v době střetu pod vlivem alkoholu, podle odborníků muselo jít jen o malé množství.