Vietnamci řeší, co dál po požáru tržnice. Policie vyšetřuje

Brno - Škody za desítky milionů korun, zničené existence mnoha vietnamských obchodníků a zatím neznámý důvod, proč k neštěstí došlo. To jsou fakta včerejšího ničivého požáru, který zachvátil krátce před osmou hodinou večer jednu z asijských tržnic v Brně v Olomoucké ulici. Zcela při něm vyhořelo šest z deseti hal, v nichž měli trhovci uskladněné zboží. Dnes odpoledne se kvůli tomu sešla místní vietnamská komunita, která řešila, komu je potřeba pomoci. Na místě požáru byli celý den hasiči a policejní specialisté, ale také dvě desítky trhovců, kteří čekali na to, až si budou moci odnést osobní věci z nevyhořelých hangárů.

„Odpoledne jsme měli schůzi, na níž jsme se dohodli, jakým způsobem postiženým rodinám pomůžeme. Pro některé má ničivý požár skutečně tragické následky, měli tam veškerý majetek. Proto jsme se rozhodli uspořádat sbírku a těm nejvíce postiženým finančně pomoci,“ uvedl předseda brněnského svazu Vietnamců Truong Cong Su. Dodal přitom, že se událost dotkla více jak osmdesáti rodin a čty stovek lidí, kteří v tržnici pracovali a nebo v ní měli svoje zboží.

Podle předběžných odhadů vznikla škoda přibližně třicet milionů korun, ale je pravděpodobné, že se cena zvýší. Tržnice, která téměř celá vyhořela, přitom podle celníků nepatří k těm problémovým. „Pokud srovnám například záchyty padělaného zboží, tak na vyhořelé tržnici jich byla tak maximálně čtvrtina oproti druhé tržnici v Olomoucké ulici, která je vzdálenější od centra města,“ uvedla mluvčí brněnské Celní správy Lada Temňáková.

Protože pod zřícenými troskami šesti hal ještě v dopoledních hodinách hořely zbytky textilu, dalšího zboží a zařízení prodejních stánků, povolali na místo hasiči těžkou techniku ze Záchranného praporu hasičů v Hlučíně. S její pomocí rozebírají zbytky střech a konstrukcí hal, dohašují ohniska hoření a pokračují v průzkumu požářiště.

„Dohašování areálu a šetření příčiny vzniku požáru zřejmě potrvá až do odpoledních hodin. Mezi několika pracovními verzemi vzniku požáru vyšetřovatelé nevylučují technickou závadu na elektroinstalaci,“ uvedl ráno mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Ničivý požár zasáhl plochu o půdorysu 72 krát 54 metrů. Ve zničených halách bylo celkem 180 prodejních stánků a kójí.

Odpoledne policie do areálu pouštěla, kteří za její asistence procházeli nevyhořelými hangáry, aby si odtud mohli odnést své osobní věci, doklady a účetní knihy.