Začal soud s muži, kteří jsou obvinění z krádeží za téměř 11 milionů

Zlín – Krajský soud ve Zlíně dnes začal projednávat případ sedmičlenné skupiny, která kradla po celé České republice. Muži ukradli peníze a zboží za téměř 11 milionů korun, násilně se vloupali do prodejen potravin a smíšeného zboží, areálu zemědělských družstev nebo do stavebnin a zahradnictví. Největší podíl na krádežích má podle žalobce už dvanáctkrát trestaný Alexandr Zgyuga, „rodinný podnik“ údajně vedl jeho bratr Gabriel. Do krádeží zapojil Gabrielova syna, synovce obou bratrů a svoje tři známé. Muži obvinění ze 30 skutků až na malé výjimky odmítají.

Podle obžaloby muži připravili o peníze více než 70 poškozených, kteří pocházejí z Vysočiny, Zlínského, Jihomoravského či Olomouckého kraje, ale i třeba z krajů Pardubického a Středočeského. „Jedná se o nahodilou trestnou činnost, byť je velmi závažná. Pachatelé jezdili po celém území České republiky. Náhodně si vybírali objekty, o kterých soudili, že zde by se našlo něco, co by šlo ukrást, ať už peníze nebo věci, které by mohli později zpeněžit,“ uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Obžalovaní

Bratři Alexander a Gabriel Zgyugovi z Uherčic na Přerovsku

Syn Gabriela Zgyugy Gabriel Zgyuga ml. z Přerova

Synovec bratrů Zgyugových Jan Fedák z Brodku u Přerova

Známí bratrů Juraj Tulej, Stanislav Janošovský a Mikuláš Botoš

Státní zástupce Leo Foltýn o případu (zdroj: ČT24)

Největší podíl na činnosti skupiny klade žalobce Foltýn několikanásobnému recidivistovi Alexandru Zguygovi. Ten přiznal vinu jen u osmi krádeží. Ke třem skutkům se přiznal jeho synovec Jan Fedák. Jejich známý Stanislav Janošovský odmítl vypovídat, zbylí členové tvrdí, že jsou nevinní. Podle výpovědi jednoho z obžalovaných Mikuláše Botoše byl při všech vloupáních jako řidič Gabriel Zgyuga ml., ostatní aktéři se střídali. Botoš se podle svých slov několika vloupání účastnil, ale později jen chystal nářadí a vysílačky.

Dokazování všech trestních činů je velmi obsáhlé, hlavní líčení je nařízeno na několik dní v březnu. Na ně má přijít třicítka svědků. Podíl viny jednotlivých obžalovaných se liší, nejvyšší možná výše trestu se pohybuje od pěti do dvanácti let.