Obnova Wilsonova lesa udělá tečku za kontroverzní sjezdovkou

Brno – Wilsonův les, před pár lety nejdiskutovanější brněnský lesopark, se dočká kompletní obnovy. Stromům se dostane odborné péče, ty staré a nemocné dělníci pokácí a nahradí je novými. Výměna čeká také lavičky, v lese se objeví nové informační tabule a cesty dostanou nový povrch. Smlouvu na tříletou rekonstrukci za 36 milionů korun tento týden schválila rada města.

Obnovy se pětatřicetihektarový lesopark na území městských částí Stránice, Pisárky a Žabovřesky dočká téměř po čtyřech letech plánování. Zdá se, že vedení města s odpůrci připravované obnovy tamní sjezdovky ze 70. let, jejíž projekt skončil v koši, konečně našlo společnou řeč. Na přípravě nového projektu rekonstrukce Wilsonova lesa se podílelo i občanské sdružení, které před lety patřilo právě k nejhlasitějším kritikům sjezdovky.

Lesopark Wilsonův les byl založen na skalnatém kopci nad Svratkou roku 1882 notářem císaře Františka Josefa Ludvíkem Odstrčilem.  Brňanům sloužil jako výletní místo s pěkným výhledem. Pro výsadbu byly použity listnaté stromy, borovice a douglasky. Navíc byl ve svahu z různých jehličnatých dřevin vysázen nápis z obřích písmen FJE (zkratka František Josef, Elisabeta), který byl dobře viditelný z protějšího kopce i z údolí.

„Byli jsme požádáni o připomínky nebo podněty a musím říct, že většina z nich byla do projektu zapracována,“ chválil spolupráci František Procházka z Občanského sdružení Wilsonův les. Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) potvrdil, že nový projekt obnovy lesoparku s dřívějšími plány na znovuvybudování umělé lyžařské sjezdovky skutečně nemá nic společného.

Záměr přímo souvisí i se snahou aktivistů zachovat výhled na Žabovřesky a Palackého vrch. „Projekt revitalizace to zohledňuje. Budeme dělat všechno proto, aby výhled zůstal zachován, protože za to rozhodně stojí,“ řekl Procházka. Park se tak vrací ke svému původnímu účelu – nabídnout Brňanům místo k odpočinku.

Obnova lesoparku přijde město na 36 milionů korun. Brno bude muset investovat 14 milionů, zbylých dvaadvacet doplatí Evropská unie.

Sjezdovka ve Wilsonově lese už v minulosti existovala

Wilsonův les, pojmenovaný po nositeli Nobelovy ceny míru, byl svého času jablkem sváru mezi obyvateli Žabovřesk a brněnskými radními, kteří schválili záměr vybudovat v lese sjezdovku.

Sjezdovka už v lese v minulosti existovala. Na počátku 70. let minulého století byl v lese vysekán průsek a na něm zřízen svah s umělým povrchem. Během let, kdy byla sjezdovka mimo provoz, ale chátrala, až byla odstraněna úplně. Po vlně odporu, kterou vyvolal záměr města lyžování ve Wilosonově lese obnovit, radní v roce 2007 rozhodli smést kontroverzní projekt sjezdovky definitivně ze stolu.