Býci na jihu Moravy touží po svobodě

Velké Pavlovice - Už druhý býk během posledního roku se na jihu Moravy snažil útěkem získat svobodu. Před půl rokem se to mladému býčkovi z Bořetic podařilo na dvě hodiny. To jeho kolega z Velkých Pavlovic je úspěšnější. Na svobodě je už od úterý a zatím se nezdá, že by se mu chtělo zpět do kravína. Zvíře váží 250 kilogramů a ukrývá se zřejmě někde v sadech. Policie varovala řidiče, aby počítali s tím, že se jim může před autem náhle objevit býk. Pohybuje se totiž také kolem dálnice D2.

Asi sedmiměsíční zvíře uniklo z družstva, poté co přeskočilo téměř dvoumetrové hrazení. „U brány stál vůz, do kterého se dobytek nahání a převáží do druhé stáje. Býček se nečeho lekl a splašil se. Stačilo mu přeskočit hrazení a pak utekl do polí,“ popsal traktorista Luboš Hádlík.

Býka nahánějí zpět do kravína už od úterý. Zatím se to ale farmářům nedaří a dá se očekávat, že hledání bude trvat dlouho. I když jim v tom pomáhají hasiči, než přijeli na místo, kde viděli svědci býka v úterý, bylo už zvíře pryč.

„Původně jsme přemýšleli o tom, že jej zastřelíme. Máme ale k dispozici jezdce a ti se pokusí ještě před tím býka chytnout,“ řekl pracovník družstva Miroslav Kadlec. Podle něj byl dlouhé měsíce venku na pastvě. Na pohyb pod širým nebem je tedy zvyklý a nedělá mu potíže. Zvíře už má díky oteplení v přírodě dostatek potravy.

Býk se lidem úspěšně ukrývá, proto se do pomoci najít ho zapojil i paragladista, který by měl z výšky sledovat, kde se zvíře skrývá. Na koních za ním navíc i dnes odpoledne vyjelo několik jezdců. Býka dvakrát zahlédli, nepodařilo se ho však odchytit. Pracovníci družstva budou pokračovat v hledání i v nejbližších dnech.

Při hledání zatoulaného býčka pomáhá i paraglidista
Zdroj: ČT24