Kdy zmizí nevzhledná tržnice z ulice Pohořelec? Řešení je v nedohlednu

Brno – Dlouhá léta se úředníci brněnského magistrátu i městské části Brno-střed snaží dostat asijské tržnice z historického centra. Jednou z lokalit, kterou měly stánky opustit, je i nejkratší brněnská ulice Pohořelec. Podnikatel Josef Richard Pliska má však tržnici zapsanou na katastru nemovitostí jako trvalou stavbu, proto úřady nemohou stánky z lukrativní lokality mezi obchodním domem Centrum a státním zastupitelstvím odstranit tak jako ostatní stánkaře. Když úředníci navrhli brněnskému podnikateli mimosoudní vyrovnání, zdálo se, že nevzhledné stánky z centra skutečně zmizí. Podmínky, které si Pliska klade, jsou pro Brno podle náměstka primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) nevýhodné, spor tedy patrně skončí u soudu.

S předsedou představenstva 1. investiční, tedy s majitelem stánků v tržnici Pohořelec, intenzivně od začátku roku jednají Brněnské komunikace. „Naším cílem je v co nejkratší době vyklidit ulici a jednou z možností, jak toho dosáhnout, je uzavřít mimosoudní dohodu,“ řekl generální ředitel Brněnských komunikací Arne Žurek.

Možné varianty řešení, na které je podnikatel Josef Richard Pliska ochoten přistoupit, zaslal České televizi. „Chceme, aby nám město prodalo pozemky na ulici Pohořelec o výměře 405 m2. Stánky zbouráme a místo nich postavíme luxusní prosklenou kavárnu. Případně jsme ochotni tržnici za 25 milionů korun městu prodat,“ napsal Pliska v oficiálním vyjádření pro Českou televizi. Poslední variantou je podle jeho vyjádření soudní spor. Tuto variantu připouští i Arne Žurek. „Pokud ztroskotají jednání o mimosoudním vyrovnání, nezbývá než pokračovat v žalobě vůči firmě 1. investiční,“ dodal Žurek.

A ztroskotání jednání je podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) možné. „Pozemky v ulici Pohořelec nejsou na prodej, není velmi pravděpodobné, že bychom je panu Pliskovi nakonec prodali. Momentálně propočítáváme, zda se městu vůbec vyplatí tržnici koupit,“ dodal Pospíšil. Koupě stánků je podle něj jedinou možností, jak věc v relativně krátké době vyřešit. Vzhledem k výši odstupného, které Pliska požaduje, podle Pospíšila město spíše zvolí soudní spor.

Soudní spor bude trvat několik let, shodují se všechni zúčastnění

Pokud jednání selžou, tak se všechny strany shodují, že k rychlé likvidaci stánků nedojde. Případný spor by se mohl táhnout několik let. Soud by rozhodoval o tom, zda Pliska zapsal stánky do katastru nemovitostí právem. Podle magistrátu jsou totiž stánky ze své podstaty stavbou dočasnou, přestože se Pliskovi podařilo zapsat tržnici do katastru jako trvalou stavbu. Případný soudní spor by rozhodl o tom, zda město může stánky z Pohořelce dostat pryč.

Budoucností tržnice se střídavě zabývali úředníci brněnského magistrátu a městské části Brno-střed, odstranit se ji snaží už několik let. Právě městská část neprodloužila stánkům dočasné stavební povolení. Podnikatel ve sporu využíval všechny legální prostředky, kterými mohl uzavření tržnice oddálit – tedy chyb ve smlouvách i jejich chyb a v maximální možné délce i zákonných lhůt. Pliska navíc argumentuje tím, že tržnice je na katastru nemovitostí zapsaná jako trvalá stavba a neprodloužení stavebního povolení městskou částí podle něj nic neznamená.