Uprostřed Brna je skládka s odpady, místní dlouho marně protestují

Brno - S problémem odpadů v blízkosti obydlí se obyvatelé části Štýřice potýkají už řadu let. Provozovatel tzv. Kohnovy cihelny totiž podle místních naváží do zchátralého areálu odpady, aniž by k tomu měl potřebné povolení. Stížnostmi se opakovaně zabývá Česká inspekce životního prostředí. Prověřovala je i dnes.

S majitelem Kohnovy cihelny, firmou Thermoservis, obyvatelé Štýřic vedou už dlouholeté spory. Firma totiž do areálu uprostřed města navážela odpady.

„Tady je navezena hromada věcí počínaje odpadky z Myší díry, konče objekty na Cejlu, kde dnes stojí Interspar, objekty, které byly prosáklé olejem, chemikáliemi, to tam je všechno,“ stěžuje si Jan Grepl z Občanského sdružení Staré Brno.

Krajský úřad před časem firmě zrušil povolení k nakládání s odpady a situace se uklidnila. Podle obyvatel Štýřic teď ale provoz v Kohnově cihelně znovu narůstá. Nelíbí se to ani úřadům. „Mají povoleno odpad vozit na zařízení tomu určená, to ale rozhodně Kohnova cihelna není,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková.

Rozhovor s Janem Greplem (zdroj: ČT24)

Jednatel společnosti jakékoli pochybení odmítá - rozhovor nám ale poskytnout nechtěl. Lidé, kteří bydlí v sousedství cihelny, uvažují, že se obrátí na ombudsmana, který už se v minulosti případem zabýval.

Městská část pomoci nemůže

„Obracíme se na radnici Brno-střed, ale neúspěšně,“ říká Jan Grepl. Mluvčí úřadu Roman Burián ale tvrdí, že přímé možnosti, jak lidem pomoci, městská část nemá. „My tomu rozumíme, co jim vadí, a dáváme jim zapravdu, problém je v tom, že  můžeme maximálně sednout a rozesílat výzvy oprávněným kontrolním orgánům, aby s tím něco udělaly. Což opakovaně a dlouhodobě děláme,“ vysvětluje Burián. Místo dnes přijela zkontrolovat Česká inspekce životního prostředí. Zda majitel objektu pochybil, to se obyvatelé Štýřic dozvědí do dvou týdnů, až budou známy výsledky šetření.