Kraj zveřejnil seznam silnic, na kterých chce zavést mýtné

Brno - Jihomoravský kraj zveřejnil seznam 16 úseků silnic druhých a třetích tříd, kde chce pro nákladní auta zavést mýtné. Celkem jde o 280 kilometrů z asi 4500 kilometrů krajských silnic. Se seznamem úseků jede hejtmanův náměstek Václav Horák (KDU-ČSL) tento týden na ministerstvo dopravy, řekl dnes novinářům. O mýtných pro silnice nižších tříd se začíná diskutovat ve všech krajích. Jihomoravské vedení novinku podpoří, jen když bude výdělečná, řekli radní už dřív.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) loni uvedl, že zpoplatnění jízd na silnicích nižších tříd bude mít regulační funkci a nebude vydělávat. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) to odmítl. „Kraje nepůjdou do systému, který spotřebuje víc, než vynese,“ řekl.

Jihomoravský kraj chce silnice zpoplatnit ve dvou etapách. Pro první se počítá s devíti úseky o celkové délce 189 kilometrů. Patří mezi ně silnice vedoucí podél dálnic D1 i D2, spojnice těchto hlavních tahů a silnice vedoucí podél rychlostních silnic.

Druhá etapa zahrnuje úseky, které by se podle zástupců kraje měly zpoplatnit, až začnou mýtné nákladní auta platit i na silnicích prvních tříd. V plánu je zpoplatnění jízdy po sedmi úsecích o celkové délce 91 kilometrů.

Výnos z mýtného chce kraj použít na opravu zanedbaných silnic druhých a třetích tříd. Podle Haška je kraj před 11 lety od státu převzal s ohromným vnitřním dluhem. Ze zhruba 4500 kilometrů silnic, které mají ve správě jihomoravští silničáři, by opravu potřebovalo na 2000 kilometrů.

Návrh možných mýtných úseků na jižní Moravě