Proběhla rekonstrukce srážky tramvaje a trolejbusu v Brně

Brno - Na místě tragické dopravní nehody, kde přesně před měsícem došlo ke srážce tramvaje a trolejbusu, se dnes uskutečnila rekonstrukce celé události. Drážní inspektoři ji naplánovali na 19 hodinu, tedy čas, kdy se nehoda původně stala. Cílem rekonstrukce bylo alespoň částečně zodpovědět na otázku, co se tehdy stalo. Počasí ale inspektorům nepřálo, nesvítilo slunce, a tak mohli jen metr po metru, půl sekundu po půl sekundě měřit, fotografovat pozici obou vozidel před srážkou a simulovat, jaký měli oba řidiči výhled. Na tragédií poznamenanou křižovatku se přišly podívat desítky lidí.

„Zatím budeme mít pouze výsledky této rekonstrukce. Analýza singalizačního zařízení zatím zpracována není, která by nám napověděla, jak bylo nastaveno,“ uvedl Jaroslav Kalus z Drážní inspekce. Přesto alespoň nějaké výsledky inspektoři mají. Dosud zjistili, že při střetu jela tramvaj rychlostí 27 a trolejbus 45 kilometrů v hodině. Vozidla tedy jela zákonem předepsanou rychlostí. Řidič trolejbusu přesto pochybil. Podle podnikové směrnice smí řidiči trolejbusů projíždět křižovatkami, na nichž se kříží tramvajové koleje s trolejemi, jen rychlostí do 30 kilometrů v hodině. Snížení rychlosti v těchto místech snižuje riziko poškození trolejí a sběračů.

Případ nadále prošetřuje i policie, zbývá vyslechnout poslední svědky nehody. „Pro špatný zdravotní, především psychický stav nebyl ještě vyslechnut řidič trolejbusu,“ řekl mluvčí policie Bohumil Malášek. V následujících dnech budou mít vyšetřovatelé k dispozici odborné posudky lékařů.

NO COMMENT: Rekonstrukce srážky tamvaje a trolejbusu (zdroj: ČT24)

Podle svědků chyboval řidič trolejbusu

Při nehodě tramvaj na lince 9 vykolejila a trolejbus s číslem 37, který jel do vozovny v Husovicích, se několikrát otočil kolem vlastní osy. Svědkové události hovořili především o chybě řidiče trolejbusu, který údajně vjížděl do křižovatky na červenou. Záchranáři na místě ošetřili osm žen a sedm mužů. Jeden muž i přes prováděnou resuscitaci podlehl následkům svých závažných poranění. U většiny pacientů šlo o poranění pohybového aparátu, otřesy mozku, pohmožděniny a povrchová zranění.

Kvůli dnešní rekonstrukci byla na čtyřicet minut na křižovatce vyloučena doprava. „Vše trvalo asi čtyřicet minut a místo tramvají jezdila náhradní doprava náhradní trasou. Poté byl provoz obnoven,“ dodala mluvčí DPMB Linda Škrancová.

Nehoda tramvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici
Zdroj: ČT24