V Břeclavi se brání bobrům. Zahrnují jim nory

Břeclav - Vodohospodáři začali likvidovat propadliny, které se vytvořily v místech opuštěných bobřích nor na levém břehu řeky Dyje v Břeclavi. Všechny tyto otvory, které hráz značně zeslabují, bude nutné zavézt dříve, než bude v létě zpevněna v úseku dlouhém 700 metrů ocelovou stěnou.

Na problémy s hrází přišli pracovníci břeclavské radnice předloni v říjnu. Na levém břehu Dyje našli 70 nor. Některé jsou opuštěné, v jiných sídlí asi dvě bobří rodiny - tedy 20 zvířat.

„Nyní likvidujeme jen opuštěné nory, které se zčásti propadly. Zahrnujeme je zeminou, která je pak udusána. Hráz připravujeme na případné vyšší průtoky v Dyji, které mohou nastat na jaře,“ řekl Ladislav Vágner z Povodí Moravy. Dnes vodohospodáři tímto způsobem upravili šest míst na břehu.

Ladislav Vágner z Povodí Moravy o opravě hrází (zdroj: ČT24)

Pokud by se břeh nezpevnil 3,5 metru vysokou ocelovou stěnou, do bobřích nor by vnikla při vyšších průtocích voda, která by břeh podmáčela. V ohrožení by se tak ocitla čtvrť Stará Břeclav. Loni byl stěnou zpevněn první úsek břehu dlouhý přibližně 150 metrů.

Břeclavský problém souvisí s přemnoženými bobry na jižní Moravě. Obdobné potíže jsou například v parku lednického zámku, kde bobři  také narušují břehy Dyje. Správa parku se už léta marně snaží najít řešení, jak udržet bobry mimo tento areál.