Dělnická mládež může 1. května projít centrem Brna

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost městské části Brno-střed. Stížností chtěla městská část zvrátit rozhodnutí brněnského krajského soudu, který zákaz prvomájového pochodu Dělnické mládeže zrušil. Sympatizanti krajní pravice tak mohou 1. května projít centrem Brna. Nyní už může být shromáždění jedině rozpuštěno, pokud dojde k porušení zákona. Druhou kasační stížnost, kterou se magistrát odvolává proti zrušenému zákazu pochodu ulicemi Cejl, Bratislavská a Francouzská, NSS posuzuje. NSS stejně jako Krajský soud v Brně považuje zákaz pochodu za nedostatečně podložený důkazy, proto kasační stížnost odmítl.

Dělnická mládež nahlásila dva pochody - jeden, vedoucí centrem Brna, městské části Brno-střed, druhý, vedoucí problémovými lokalitami ulic Cejl, Bratislavská a Francouzská, brněnskému magistrátu. Oba úřady pochod zakázaly, ale Krajský soud v Brně nepovažoval zákazy za oprávněný, proto je zrušil. Městská část i magistrát se proti rozhodnutí bránily kasační stížností.

„Rozhodnutí městské části o zákazu shromáždění neobsahovalo dostatečné argumenty a ani dostatek důkazů. Úředníci měli na vypracování tři dny, ale výsledek jejich práce neobstál,“ řekl předseda senátu NSS Jan Passer. Do důkazů úředníci zařadili zprávy policie nebo dopravního podniku. Ty se úředníci zpětně pokusili doplnit, NSS k nim už nepřihlíží. Jako soud vyšší instance rozhoduje, zda krajský soud s danými materiály rozhodl správně. A odmítnutím první ze dvou kasačních stížností dal jasně najevo, že ano.

Dopředu už Brno-střed pochod zakázat nemůže. „Jedinou možností je shromáždění rozpustit. Důvody, za kterých se to může stát, jsou v zásadě stejné jako u zákazu pochodu,“ dodal Passer.

Na možné rozpuštění shromáždění se chce městská část společně s policií připravit

Do Brna se 1. května stejně jako v letech 2007 a 2009 sjedou stovky radikálů. „S rozhodnutím soudu se musíme smířit. Jediné, co ještě můžeme udělat, je připravit se na pochod společně s policií. Kdyby došlo k jakýmkoliv problémům, chceme mít v záloze důvod pro rozpuštění shromáždění,“ osvětlil kroky radnice starosta městské části Libor Šťástka (ODS).

Trasa prvomájového pochodu

Podle ohlášení začne shromáždění v parku Lužánky, odkud se pochod vydá přes Smetanovu ulici, Veveří, Husovu a Pekařskou ulici na Mendlovo náměstí.

Zároveň upozornil na to, že současná legislativa je nastavená v neprospěch radnic. „Soudy dosud vždy zákazy měst zrušily ve prospěch pořádajících organizací. Na vině primárně není špatná práce úředníků,“ uzavřel.

Dělnická mládež
Zdroj: ČT24