Jednali o ochromené anesteziologii, řešení ale zveřejnit nechtějí

Brno – Jak zachránit anesteziologii v nemocnici Milosrdných bratří, odkud postupně odešlo kvůli novému řediteli osm anesteziologů? To byl úkol pro náměstkyni brněnského primátora Janu Bohuňovskou. Ta se s jednotlivými anesteziology sešla už minulý týden. Dnes k tomu přibyla schůzka s brněnským primátorem. K nějakému závěru došli. K jakému, to ale zveřejnit rozhodně nechtějí. Péče na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice tak pojede už třetí týden v krizovém plánu - omezeně na dvou ze šesti lůžek. Kdy a jestli se vrátí do normálu, to není jasné.

„Na něčem jsme se s panem primátorem dohodli, ale napřed musíme náš návrh předložit městské radě. Až jej její členové posoudí a dojde k nějakému závěru, informace zveřejníme,“ prohlásila náměstkyně brněnského primátora, která chce podle svých slov vrátit vše do normálu.

K takové výzvě nedošlo během Drbalovy kariéry poprvé. Už v roce 1999 jej vyzvalo k odchodu z pozice ředitele Masarykova onkologického ústavu třicet specialistů, podle nichž bránil v odborném rozvoji zařízení. Když se pak o rok později stal ředitelem hodonínské nemocnice, nebyl „dobře“ přijat ani tam. Za pár měsíců skončil jako vedoucí zdravotního odboru Jihomoravského krajského úřadu, kde působil cca deset let. Od letošního roku je ředitelem nemocnice Milosrdných bratří.

To by ale předpokládalo, že se lékaři do nemocnice vrátí nebo se najdou noví anesteziologové, kteří budou ochotni v nemocnici Milosrdných bratří pracovat. Ti, kteří odešli, totiž jasně dali najevo, že budou v nemocnici jedině za podmínky, že odejde nový ředitel Josef Drbal. Ten byl na své místo jmenován letos v lednu vedením města po výběrovém řízení, o jehož výsledku si brněnští vrabci štěbetali už měsíc předem.

A právě to byl možná také jeden z důvodů, proč se po skončení akce Děkujeme, odcházíme odmítli anesteziologové do nemocnice vrátit. Anesteziolog Jaroslav Kutý pracoval u Milosrdných bratří 26 let a nepopírá, že by se rád vrátil. „Neumím si představit, že bychom se na návratu mohli dohodnout s panem ředitelem Drbalem,“ dodal Kutý.

Faktem je, že ARO „u milosrdných“ nefunguje, jak by mělo. A náměstkyně Bohuňovská nepřipouští, že by byl Josef Drbal z funkce odvolán. „Byla to samozřejmě jedna z variant, které byly na stole, ale teď není aktuální. I lékařům, kteří žádali jeho odchod a podmiňovali tím svůj návrat, jsem jasně řekla, že řediteli Drbalovi nedali šanci, aby mohl cokoliv udělat.“

A právě ono „jakým úkolem je ředitel pověřen“ může být klíčové. Drbalův kolega z další městské nemocnice - ředitel Úrazové nemocnice, kam přešlo pět z osmi anesteziologů od „milosrdných“, nezastírá, že se musí péče v kraji do 31. června optimalizovat. Sám je členem krajské komise, která o optimalizaci zdravotní péče v kraji bude rozhodovat. „A je ale otázka, kam chce nemocnice Milosrdných bratří směřovat. Jestli k zachování svých stávajících oborů gynekologie a chirurgie, k nimž ARO nutně potřebuje, a nebo se přetransformovat v zařízení jiného typu,“ podotkl ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal, na jehož pracoviště se část anesteziologicko-resuscitační péče z „milosrdných“ v současné době přesunula.

Jisté je jen to, že nemocnice Milosrdných bratří anesteziology shání. Přes inzeráty. A vzhledem k tomu, že jich je na trhu práce málo, může to být pro ni dlouhodobý problém. Pak by ovšem musela „flikovat“ anesteziologii lékaři z jiných nemocnic na částečné úvazky. Sám ředitel Drbal není ze situace nadšen, ale tvrdí, že je optimista. „Zrovna dnes se mi podařilo přijmout nového plně kvalifikovaného anesteziologa na celý úvazek,“ prohlásil. Co chystá jeho nadřízená Bohuňovská za řešení, netuší. „Sám jsem jí také nějaká řešení navrhl, ale zatím je nebudu zveřejňovat,“ dodal.

  • Jana Bohuňovská autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209345.jpg
  • Josef Drbal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202009.jpg
  • Karel Doležal, ředitel Úrazové nemocnice Brno autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177623.jpg