Výzkumné centrum ICRC získalo evropskou dotaci

Brno - V Brně vznikne centrum medicínského výzkumu za zhruba pět miliard korun. Projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) získal v Bruselu oficiálně potvrzení evropské dotace zhruba 2,5 miliardy korun. Podle serveru Česká pozice projekt podpisem stvrdil eurokomisař Johannes Hahn. ICRC vzniká v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny.

„Je to pro nás radostná zpráva, že vize, na nichž jsme léta pracovali, se budou moci uskutečnit,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

ICRC by mělo vyvíjet nové metody léčby asi 70 procent chorob, na které lidé nejčastěji umírají. Cílovými obory budou kardiovaskulární medicína, gastroenterologie, tedy obory léčby trávicího ústrojí, neurovědy, onkologické obory a biotechnologie. Konkrétně by vědci měli vyvinout například nové metody pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání či zkoumat zavedení transplantace ostrůvku slinivky břišní, která má zlepšit léčbu pacientů s cukrovkou. Další výzkum se soustředí na léčbu nádorů mozku a epilepsie - cílem je vyvinout metody, které by nahradily dnes používané operace.

Stavba ICRC začala v areálu svatoanenské nemocnice loni. Potrvá rok a půl. Ze státního rozpočtu půjde na výstavbu ICRC asi 2,4 miliardy korun. Dotace z EU půjde na vědecko-technickou činnost, například na vybavení centra špičkovými přístroji a na personální zajištění vědců.

ICRC je druhým velkým výzkumným střediskem, na které Brno získalo evropskou dotaci. Počátkem června Evropská komise schválila 5,2 miliardy korun na výstavbu Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Institut má vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro výzkum biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. CEITEC, jinak projekt brněnských vysokých škol, má poskytnout zázemí 800 vědcům. Mají mít k dispozici nejmodernější laboratoře.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC)
Zdroj: ČT24/http://www.fnusa.cz/icrc.php