Ředitel musí zajistit smír, jinak bude z nemocnice odvolán

Uherské Hradiště - Téměr čtyři hodiny dnes jednala za zavřenými dveřmi dozorčí rada uherskohradišťské nemocnice o napjaté situaci mezi ředitelem a lékaři. Ti napsali otevřený dopis, v němž si stěžují na jeho šikanu a žádají, aby byl Antonín Karásek odvolán. Na podpis 18 primářů z 25 a dalších 96 lékařů reagovala rada jednoznačně. Ředitel musí do 14. dubna předložit řešení, které situaci v nemocnici uklidní. Pokud tak neučiní, může jej valná hromada nemocnice odvolat.

„Ředitel Antonín Karásek má tak tři týdny na to, aby vymyslel kroky, které nepovedou k rozvratu nemocnice,“ uvedl Ladislav Kryštof, předseda dozorčí rady uherskohradišťské nemocnice. Podle něj s návrhem přišel sám ředitel, který byl na jednání přítomen stejně jako někteří primáři. Pokud ale ředitel nepředloží dostatečně přijatelné řešení, může být na valné hromadě 18. dubna ze své funkce odvolán.

O vypjaté atmosféře v nemocnici hovoří podle Kryštofa i fakt, že vznikla protipetice, kterou podespali zdravotní sestry a ostatní zaměstnanci a dávají Karáskovi podporu. „To je naprostý rozvrat v zařízení jehož zaměstnanci mají týmově léčit lidi,“ dodal Kryštof.

Ladislav Kryštof, předseda dozorčí rady v situaci v uherskohradišťské nemocnici (zdroj: ČT24)

Celý problém v nemocnici začal už s akcí Děkujeme, odcházíme, do které se zapojily desítky lékařů uherskohradišťské nemocnice. Ředitel Karásek je jako jediný v republice nechtěl vzít zpět. Udělal to až pod tlakem hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD). A jediné na čem se s „demonstrujícími“ lékaři dohodli, bylo odnětí takzvaného věrnostního příplatku.

Jenže tím vše neskončilo. Podle lékařů, za něž se rozhodl mluvit poslanec Petr Gazdík (TOP 09), ale začala ihned po jejich administrativním znovupřijetí šikana. Ředitel jim začal „nepřidělovat“ práci, aby mohl „vymítit centra rebelie“ a jejich místa se snaží obsadit slovenskými doktory. Podle nich Karásek destabilizuje odborné zázemí nemocnice, mstí se lékařům, kteří se účastnili výzvy Děkujeme, odcházíme, a snaží se, aby z nemocnice odešli.

„Ředitel zasahuje při najímání nových lékařů do kompetencí primářů, vytváří nepřípustný nátlak na lékaře, kteří podali výpověď v rámci odborářské akce. Ředitelství v minulých týdnech změnilo systém rozepisování služeb jednotlivými primariáty a dalo jej do kompetence náměstkyni pro léčebně preventivní péči,“ vysvětlil Gazdík.

„Není možné, aby v nemocnici byla taková atmosféra, nemůže to prospět normální práci a potažmo pacientům, kteří se mají na takovém pracovišti léčit,“ řekl šéf zlínské pobočky České lékařské komory Petr Sládek, který sám na částečný úvazek pracuje a se situací je velmi dobře obeznámen. „Slovenští lékaři navíc nejsou členy České lékařské komory a nemají povolení o takzvaném hostování. A to je nepřípustné,“ dodal Sládek.

Ředitel Karásek se k otevřenému dopisu nechtěl vyjádřit ani po dnešním jednání dozorčí rady. Návrhy na řešení dnešní situace má ale podle Kryštofa v hlavě.