V brněnské zoo se poprvé povedlo odchovat mláďata nosála

Brno – Pětici mláďat přivedla před měsícem v brněnské ZOO na svět nosálí máma Zuzanka. Zatímco loňská mláďata dlouho nepřežila, ta letošní se mají čile k světu a nejhorší už mají za sebou. Návštěvníci zoologické zahrady se tak už brzy budou moci těšit z pohledu na rodinku těchto jihoamerických šelmiček. Kdo se do ZOO nechystá, může vývoj malých nosálů sledovat na našem webu.

Nosál červený, latinsky Nasua nasua, je medvědovitá šelma s bystrými smysly. Jak jméno napovídá, nosálové mají především vynikající čich. Právě jejich dlouhý a zašpičatělý čenich, kterým mohou otočit až o 45 stupňů, je nejlepším poznávacím znakem. Zvířata jím neustále pátrají kolem sebe a strkají ho do každé štěrbiny. Pět malých čumáků v brněnské ZOO zatím šmejdí jen po ubikaci, v nejbližším týdnu či dvou by se ale mohli poprvé odvážit vylézt i ven. 

Hubert a Zuzanka

Samce Huberta daroval brněnské ZOO v roce 2008 soukromý chovatel. Samice Zuzanka pochází se ZOO Palmitos Park na ostrově Grand Canaria a do Brna přicestovala před dvěma lety.

„Loňská mláďata samice sežrala, nejspíš ve stresu. Letošní mláďata už mají měsíc, takže už můžeme říct, že to zvládnou,“ uvedl provozní zoolog Jiří Vítek. Otec mláďat, samec Hubert, je držen odděleně. I když jsou nosálové velmi družná zvířata, samci starší dvou let žijí mimo skupinu. Matky se bojí o svá mláďata, samci by je totiž mohli sežrat. Do ženského světa nosálích matek s mláďaty mohou samci vstoupit pouze v období rozmnožování, i tehdy jsou ale ve skupině na nižším hodnostním žebříčku.

Doba březosti trvá u nosálů 77 dnů. V každém vrhu je 2 až 7 mláďat. Brněnská nosálí máma Zuzanka se se svými pěti potomky drží v průměru. Mláďata váží při narození 100–180 gramů. „Zhruba ve dvou týdnech otevřeli oči, ale ven se ještě neodváží,“ popsal zoolog Vítek. Mláďata zůstávají v hnízdě zhruba pět týdnů. 

Nosály pravidelně chovali v zajetí už indiáni a jejich obliba se rychle rozšířila i mezi Evropany. Při dobré péči totiž obvykle zkrotnou. To platí i pro chovance brněnské ZOO, samec Hubert dokonce na svoje jméno slyší a vyleze ven do výběhu.

Nosál červený (Nasua nasua)

Nosáli dosahují hmotnosti 3–7 kilogramů a dorůstají délky 35-89 centimetrů. Jejich ocas, který jim na stromech pomáhá udržet rovnováhu, měří téměř tolik, co tělo. V zajetí se dožívají až osmnácti let. Nosáli obývají lesy různého typu. Živí se prakticky vším - od kukuřice a různých plodů přes houby, vajíčka i mláďata ptáků až po větší hlodavce.

Nosálí máma Zuzanka má pět mláďat
Nosálí máma Zuzanka má pět mláďat