Při požáru na statku v Hulíně uhořeli čtyři koně, jeden je zraněný

Hulín - Pár minut před půl čtvrtou ráno se na Kroměřížsku ozvaly sirény. Několik hasičských jednotek vyjelo k rozsáhlému požáru stodoly a stáje koní na statku u Hulína. Majiteli se podařilo zachránit tři ze svých koní a část vybavení, čtyři koně uhořeli a jeden utrpěl vážné popáleniny. Požár dostali hasiči pod kontrolu až po více než hodině a celé dopoledne jej dohašovali. Podle předběžných závěrů vyšetřovatele to vypadá, že požár někdo založil úmyslně.

Plameny šlehaly nad celou budovu a dosahovaly výšky asi 15 metrů. O půl osmé ráno přijeli další hasiči vystřídat své kolegy, kteří byli na nohou už čtyři hodiny. „Nejdříve vyvezeme zničené seno z přístavků. Následovat bude stržení zničených konstrukcí a nestabilních stěn stodoly. Teprve poté bude požár celkově dohašen a zlikvidován. Až po likvidaci požáru budou vytažena těla mrtvých koní,“ uvedl ráno mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. To hasičům zabralo celé sobotní dopoledne.

Těď jsou na místě vyšetřovatelé se speciálně vycvičeným psem a postupně vylučují různé možnosti vzniku požáru.

Reportáž Filipa Zdražila (rozhovor s mluvčím zlínských hasičů Ivem Mitáčkem) (zdroj: ČT24)

Celková škoda byla zatím vyčíslena na dva miliony korun. Majitelé statku tragédii nesou velmi těžce, momentálně je u nich psycholožka z týmu zlínských hasičů. Koně pro ně totiž platili za členy rodiny. „Komunikace s majiteli je zatím z pochopitelných důvodů velmi obtížná a jejich svědectvím se budeme zabývat až ve vhodnou dobu,“ dodal Mitáček.

Požár na statku v Hulíně
Zdroj: Ivo Mitáček/HZS Zlínského kraje