Černohorský pivovar obsadili turisté ze vzdálených galaxií

Blanensko - Starý talíř po po babičce do ruky, tenisovou raketu pod paži a může se vyrazit! Zahájení nové turistické sezony na Blanensku je už tradičně zcela netradiční. V minulých letech se turisté vydali na pochod s jednou žlutou ponožkou, museli mít kliku a pod čepicí. Letos se pokusili o další originální rekord - na nádvoří pivovaru v Černé Hoře se shromáždilo téměř 900 „vesmírných“ turistů.

Podmínky registrace? Cestující ze Země do kosmu museli mít raketu, cestující z vesmíru na Zemi pro změnu talíř. Jak si to kdo přebral, záleželo čistě na jeho fantazii a nápadech. Někdo ukradl porcelánový talíř z kuchyně, pingpongovou pálku či frisbee, jiní nelenili a rekvizity si poctivě slepili, namalovali nebo dokonce upekli.

„Toto je raketa našeho psa, a protože pes má rád salám, tak se raketa jmenuje Salám,“ ukazoval svůj skoro dvoumetrový výtvor Pavel Zápalka. Výroba rakety z kartonů mu prý zabrala celý sobotní večer. Jeho pes pro dnešek - podobně jako chlupatí miláčci spousty dalších páníčků - dostal přezdívku Laika. „Laika letěla do vesmíru jako první, pak teprve turisti,“ vysvětlila Jana Plchová, která měla stejný nápad.

S největším talířem na zádech dorazil Pavel Pokorný. Měl co dělat, aby s ním někoho na přeplněném pivovarském nádvoří neporazil. „Dělám to vlastně pro zdravý životní styl zdejších návštěvníků. Když budou nosit takovýto kosmodisk, budou mít zdravá záda,“ smál se.

Pocta Kašparu Krásovi Blanenskému

Turistickými rekordy Blanenčáci uctívají památku a čest místního patriota Kašpara Krásy Blanenského, současníka a souputníka Járy Cimrmana. Byl totiž velkým turistou a údajně je považován za vynálezce turistického salámu.

A spojitost Kašpara Krásy s letošním tématem? V roce 1902 se tento velikán během své cesty do Francie zúčastnil natáčení slavného Meliésova fantastického filmu Cesta na měsíc, kde údajně ztvárnil postavu jednoho se Selenitů – bájných obyvatel Měsíce, kterého si šestice astronomů přivezla z výpravy zpět na Zemi. "Stal se tak vlastně prvním incomingovým vesmírným turistou v dějinách. Doložené to sice nemáme, ale jak se říká, na každém šprochu,.." řekl Jiří Kučera.

Turisté mají smysl pro recesi

„Už tradičně vyrážejí turisté z Blanska a Boskovicka na pochody, které mají cíl tady v Černé Hoře, kde slavnostně zahajujeme novou turistickou sezonu,“ uvedl organizátor Jiří Kučera. „Pochody jsou pokaždé spojené s pokusem o překonání nějakého netradičního rekordu v nějaké hodně praštěné disciplíně. První rok vyráželi turisté s každou botou jinou, další rok to byla jedna žlutá ponožka, která musela být nějak viditelně umístěná. Následující rok museli mít pod čepicí, předloni měli kliku a loni si přinesli zámek - jestli to byl zámek z malty, na kterém měli výpis z katastru nemovitostí, nebo zámek visací, nám bylo v podstatě jedno,“ vypočítal.

Jarní akce spojená s pokusem o vytvoření rekordu je na Blanensku a Boskovicku čím dál oblíbenější a turisté svými nápady pokaždé překvapí. „Letos sem přišlo opravdu hodně zvláštních vesmírných turistů. Je vidět, že lidé mají smysl pro recesi,“ řekla Martina Hejčová z blanenské informační kanceláře Blanka.


Vítězný talíř jsme snědli…

Zaregistrovat se k účasti na pokusu o rekord mohli návštěvníci od 12 do 14 hodin odpoledne. Jak to dopadlo? Rekord padl i letos - vesmírných turistů dorazilo celkem 895 a k tomu 25 vesmírných psů. Největší raketa měřila čtyři metry a nejzajímavější (obložený) vesmírný talíř se snědl ještě před vyhlášením.

  • Největší kosmický talíř? Kosmodisk! autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244047.jpg
  • Tým „NASAvky“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244048.jpg
  • Talíř? Z kredence. Raketa? Tenisová! autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244050.jpg
  • „Vesmírný“ pes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244049.jpg