O zámek v Moravském Krumlově mají zájem Francouzi

Moravský Krumlov - Do Moravského Krumlova dnes přijeli zástupci francouzské firmy Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale. Firma chce vybudovat ve střední Evropě síť zámeckých hotelů a moravskokrumlovský zámek je jedním z těch, o které mají zájem. Francouzi jsou ale ochotní do nákladné rekonstrukce investovat peníze jen v případě, že na zámku bude vystavená Slovanská epopej. Malíř Alfons Mucha je pojmem nejen v České republice, ale i ve Francii. Zástupci firmy proto věří, že do Krumlova přilákají velké množství zahraničních turistů. Jednání jsou teprve na začátku, Francouzi kvůli dalším jednáním přijedou znovu za měsíc.

„Alfons Mucha je velmi slavný malíř, většina Francouzů o něm mluví jako o našem Muchovi, přestože pochází z České republiky,“ řekl ředitel společnosti Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale Christian Dromard. Hoteliéři počítají s tím, že rekonstrukce zámku bude finančně náročná, jsou si ale jistí, že investice se vyplatí. Slovanskou epopej vnímají jako světový unikát, o který bude mezi bohatou zahraniční klientelou zájem.

Vedení města také považuje udržení Slovanské epopeje v Moravském Krumlově za prioritu. Město souběžně jedná s majitelem zámku - firmou Incheba - o možnostech předání, pronájmu nebo prodeji zámku a zároveň s Prahou o zápůjčce Slovanské epopeje. Podle výsledků dosavadních jednání se s ní počítá od roku 2014. Do té doby má město čas na opravu zámku a přípravu expozice. „V objektu chceme v budoucnu využít i prostory, v nichž zatím nelze vystavovat,“ vysvětlil starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Do těch se Francouzi podívají v květnu.

Francouzi Praze vytkli, že památky centralizuje

Francouzi dnes starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu v jeho snažení podpořili. „Všechna vrcholná díla by neměla být soustředěna jen v Praze, protože pak je hlavní město to jediné, co se turistům nabízí. Přitom nádherných míst je v Česku více,“ dodal Dromard.

Kde je teď Slovanská epopej?

Pět pláten je momentálně v Praze - tato plátna by měla být v nejbližší době vystavena.

Zbylých 15 obrazů zůstává v Moravském Krumlově, Praha je chce do konce roku odvézt. V období letní turistické sezóny by měla být výstava v zámku otevřena pro veřejnost.

Jednání Moravského Krumlova a investora je teprve na začátku, obě strany si musí udělat podrobné analýzy. Firma zdůraznila, že zámek v Moravském Krumlově není jen jedním z padesáti, které si v České republice prohlédli, ale naopak že jejich zájem o něj je vážný.

Společnost Incheba, která je vlastníkem zámku, je ochotná zámek pronajmout nebo prodat. „Z našich plánů, že zámek přeměníme na hotel a kongresové centrum, sešlo. Rekonstrukce objektu je dost finančně náročná, navíc pro objekt momentálně nemáme využití,“ vysvětlil před časem jednatel Incheby Radovan Ježovič.

Zámek v Moravském Krumlově zůstává pro veřejnost uzavřený, jeho brány se otevřou až 1. května. Expozice bude uzavřena už na konci září, tedy podstatně dříve, než bývalo zvykem. Praha argumentuje tím, že jinak by expozici epopeje nestihla připravit.

Mucha je ve Francii pojem, říká ředitel společnosti Christian Dromard

Objíždíte i další památky v České republice? A co přesně hledáte?

V České republice jsme navštívili padesátku hradů a zámků. Naším záměrem je vybudovat zde řetězec hotelů v tomto prostředí. Naše společnost Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale se přímo zkoumáním hradů a zámků zabývá ve střední Evropě zabývá. Zatím si vytipováváme nejzajímavější místa.

Jak na Vás zámek zapůsobil?

Z pohledu turistického ruchu má Moravský Krumlov velmi dobré umístění a navíc je zde opravdu velké lákadlo v podobě Muchových pláten. Pro nás Francouze je Mucha velmi specifický, bereme ho jako našeho Muchu [vysloveno muša, pozn. red.]. Mucha je známý po celém světě a pro turisty může být důvodem, proč právě do Krumlova přijet. Být pod jednou střechou s tak slavnými plátny je jedinečná příležitost.

Je tedy možné, že se nakonec rozhodnete do zámku investovat? Jak dopadlo dnešní jednání s vedením města?

Já bych byl rád, aby skutečně k realizaci našeho záměru došlo. Dnes je to ale teprve naše první návštěva, proto je příliš brzy na to říct, jestli ze zámku skutečně vybudujeme luxusní hotel. Náš zájem je však velmi silný. Teď bude potřeba udělat řadu studií a další přípravné práce architekta. 

Zámek je ve velmi špatném stavu. Počítáte s tím, že bude potřeba vynaložit hodně peněz na rekonstrukci?

Projekt bude finančně hodně náročný, ale předpokládáme, že bychom mohli část peněz získat i z Evropské unie. Peníze nejsou problém, hlavní je, aby Slovanská epopej zůstala v Moravském Krumlově.

  • Tomáš Třetina (TOP 09) s ředitelem francouzské společnosti Christianem Dromardem autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244737.jpg
  • Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) provedl francouzskou delegaci zámkem autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244733.jpg
  • Ředitel společnosti Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale Christian Dromard má zájem o krumlovský zámek autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244732.jpg