Za zneužití tříletého dítěte poslal soud pachatele na 9 let do vězení

Brno - Brněnský krajský soud vynesl verdikt v kauze čtyřiatřicetiletého Michala Lukše obžalovaného ze znásilnění teprve tříletého děvčátka z Blanenska. Pachatel použil k činu podle spisu baterku. Vinu muž před soudem popíral, soud ale jeho obhajobě neuvěřil a poslal ho na 9 let do věznice s ostrahou. Podle znalkyně je Lukš deviant trpící pedofilií.  Proto mu soud nařídil ochrannou ambulantní sexuologickou léčbu.

Útok se stal loni v říjnu, kdy Lukš coby podomní prodejce vysavačů navštívil rodiče dítěte a ti jej s dcerou nechali o samotě. Znásilnění se údajně stalo v době, kdy matka děvčátka stroj zkoušela v prvním podlaží objektu. Otec byl tou dobou na zahradě. Dítě zůstalo s příchozím samo jen několik minut.

Děvčátko utržilo při znásilnění oděrky. Na ty přišli rodiče, když ji převlékali. Dcera si přitom stěžovala na bolest v podbřišku. Následně rodičům popsala, co se jí stalo. Asi deseticentimetrovou baterku nosil Lukš jako přívěšek na svých klíčích.

Podle soudní znalkyně Marty Skulové je dívenka rozumově nadprůměrně vyspělá  a její výpověď je věrohodná. Nepůsobí tak, že by měla výpověď naučenou. Reagovala tak na dotazy obžaloby, zda dítě pouze nereprodukovalo něco, co vidělo.

Sexuoložka Růžena Hajnová soudu řekla, že Lukš pozitivně reagoval při vyšetření na snímky zobrazující nahé velmi mladé dívky. Podle ní je Lukš pedofil, a pokud se nebude léčit, mohl by být pro své okolí nebezpečný.

Obžalovaný už byl v podmínce

Lukš už byl za pohlavní zneužívání v minulosti trestán. Soud ho odsoudil k tříletému trestu odnětí svobody s tříletou podmínkou. V roce 2007-2008 totiž zneužíval ve svém bytě v Židlochovicích tehdy sedmiletou a dvanáctiletou dívku. Naléval jim alkohol, ukazoval pornografický materiál a prováděl s nimi různé sexuální praktiky. Soud ale tehdy přihlédl k jeho dosavadní bezúhonnosti a udělil mu pouze podmínečný trest.