Youth for You(th): Mladí baví Brno

Brno – Hudba, tanec, divadlo a výstavy dnes vdechly mládí brněnským ulicím. Jednodenní akce Youth for You(th), tedy festival mladých pro mladé, poprvé vycestoval z Ostravy. Letos tak i brněnská mládež ukázala, že může přispívat celé společnosti - využít svoji energii a schopnosti k vytváření pozitivních hodnot. Lidé ve věku od 15 do 26 let celý den předváděli svůj um na třech multižánrových scénách. Pokračovat budou i po setmění.

Během festivalu platí heslo: Nechte je vystoupit z davu. Pořádá ho brněnská mládež, která nejen vystupuje, ale stará se také o organizaci celé akce. Nabitý program dnes rozezněl a roztančil tři pódia na různých místech Brna.

Festival Youth for You(th) je jednodenní akce, která má dát šanci mladým talentům zviditelnit se a hlavnězorganizovat vlastní festival pro širokou veřejnost. Veškerý program, který potrvá do večerních hodin, je pro „mladé“ i „starší“ zdarma.

Festival Youth for You(th) (zdroj: ČT24)

„Hlavní hudební program je na Moravském náměstí. Divadla a taneční vystoupení probíhají na nádvoří Staré radnice. Posledním místem je multikulturní pódiumna Zelném trhu, kde budou vystupovat zahraniční studenti. Dění na této stejdži ovšem bude moderované pouze v angličtině,“ řekla za mladé organizátory studentka Andrea Špoková.

Vyznavači „poklidnější“ kultury mohou navštívit divadlo Husa na provázku, kde jsou připraveny výstavy výtvarného umění a fotografií. K vidění je zde také filmové pásmo mladých tvůrců.

Pro příznivce rekordových kuriozit na Moravském náměstí čeká šalina plná barevných balonků s přáními a vzkazy návštěvníků festivalu. „Chystám se tam napsat, aby byli všichni kolem mě šťastní, měli se rádi a vycházelo jim všechno, co si přejí,“ řekla dívka s růžovou fixou v ruce. „Já jsem si tam napsal šest ctností srdce, kterými by se měl člověk řídit: vděčnost, soucit, odpuštění, pokora, pochopení a odvaha,“ ukazoval balónek další z návštěvníků. Kolik balónků jedno takové vozidlo pojme, organizátoři vyhlásí na večerní after-párty.