Obyvatelé Brna-Tuřan mají strach z gangu zlodějů

Brno - Obyvatelé brněnských Tuřan už několik měsíců nemají klidný spánek. Řádí tam totiž parta zlodějů, která se o nocích pokouší vloupat do rodinných domů. Zatímco jejich majitelé spí, vykradači s kovovou planžetou páčí dveře a v pokojích potmě hledají cokoliv, co by se dalo zpeněžit. Zloději netknutá už v městské části nezůstala jediná ulice.

„Od začátku roku jsme zaznamenali více než deset podobných případů vloupání plus dva nevydařené,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Nečesánek. Policie však předpokládá, že o mnohých dalších pokusech o vloupání lidé policii neinformovali.

„Ne, nehlásili jsme to. Spíš jsme začali uvažovat, že si pořídíme nějaký alarm,“ uvedla obyvatelka Tuřan Markéta Horáčková. Po zlodějích zůstávají na dveřích rýhy a stopy od nářadí. Horáčkovi ráno nalezli ve dveřích dokonce díru. „Naštěstí jsme měli zamčeno a klíče ve dveřích, takže dál se nedostali,“ dodala. Podobnou zkušenost má i Ludmila Brázdová. V noci ji probudila rána, proto ihned vyběhla z ložnice do přízemí. „Nějaká holka nám tu vykopla dveře, ale jakmile mě uviděla, utíkala pryč. Do obličeje jsem jí bohužel neviděla,“ popsala nepříjemný zážitek.

Organizovaná skupina, nebo vícero zlodějů?

Zda jsou všechna zaznamenaná vloupání dílem jedné skupiny, nebo v těchto lokalitách řádí více na sobě nezávislých zlodějů, policie zatím vyšetřuje. Podle Nečesánka jsou ale způsoby vniknutí totožné, proto se mezi jednotlivými případy dá předpokládat souvislost.