První města znají svoji ekologickou stopu

Vsetín, Hodonín - Prvním městem, které si v České republice nechalo vypracovat svoji ekologickou stopu, je Vsetín.  Město zná svoji ekologickou stopu už od loňska. Projekt Ekologická stopa českých měst zatím nemá pro Vsetín takový význam, jaký by mohl mít. Zatím totiž není s kým tuto stopu srovnávat. To by se ale mělo už brzy změnit. Dalším městem, které si nechává ekologickou stopu zpracovávat, je srovnatelný Hodonín. Dalších přibližně 40 obcí by mělo mít tento projekt zpracovaný během prvního pololetí tohoto roku.

Vsetín se do iniciativy Ekologická stopa českých měst zapojil už v loňském roce. Cílem projektu je zapojit co nejvíce měst v České republice do stanovení ekologické stopy a biokapacity a popularizovat problematiku ekologické stopy jako významného nástroje udržitelného rozvoje. To umožní sestavit „ekologický žebříček“ měst – jejich pořadí podle dopadu na životní prostředí.

Měst, která zjišťují svoji „stopu“, přibývá

Reportáž Evy Lípové a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Ekologická stopa

Plocha, kterou potřebuje člověk ke svému způsobu života. Zahrnuje veškerou spotřebu člověka a odpad, který produkuje. Plocha je udávána v hektarech.

Ekologickou stopa může městu napovědět, jak se chovat ekologicky a jak nejen snížit svoji stopu, ale i jak ušetřit. „Město se snaží motivovat instituce ve městě a různé firmy a rodiny, aby zateplovaly své domy, protože energetická náročnost se promítá v ekologické stopě,“ říká mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová. Z výpočtů ekologické stopy Vsetína vyplývá, že průměrný občan Vsetína využívá 7x více zdrojů, než kolik jich má k dispozici. Jejich stopa je 5,3 globálních hektarů, přičemž únosná kapacita je jen 0,7 hektarů.

 „Shromažďují se nejrůznější údaje, třeba to, jaké druhy odpadu se v Hodoníně třídí, jeho celkové množství, spotřeba paliv, energií. Na druhou stranu jsme udávali také to, jaké má Hodonín zdroje, například kolik je zde lesů, orné půdy atd.,“ upřesňuje informace potřebné k výpočtu ekologické stopy Luděk Durďák z hodonínské radnice.

Ekologickou stopu ale nemusí zjišťovat jen města. Svoji ekologickou stopu si může jednoduše zjistit každý.

  • Doprava zhoršuje ekologickou stopu měst autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2469/246893.jpg
  • Ekologickou stopu ovlivňuje průmyslová výroba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2469/246892.jpg
  • Na ekologickou stopu města má vliv doprava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2469/246889.jpg