V Adamově se radují, do opuštěné haly si budou chodit pro rohlíky

Adamov - Kdysi známý průmyslový areál, rozprostírající se podél řeky Svitavy v délce 2 kilometrů, je dnes noční můrou Adamova. Většina budov chátrá, dnes je obsazena menšími firmami. Asi třetina objektů přesto zůstává nevyužitá. První vlaštovkou, která se to pokouší změnit, je areál bývalé jídelny, která se mění v nové multifunkční centrum.

Adamov a strojírenská výroba k sobě patří už sto let. V nejlepších dobách tam pracovalo 5 tisíc lidí. Teď jen desetina. Z velké slávy strojíren zbyl jen dvoukilometrový pás téměř prázdných budov.

Po dlouhých letech jako první se zpátky do života vrátila budova bývalé závodní jídelny. „Stálo to 87 milionů korun a služby jsme vybírali anketou. Bude tam supermarket, drogerie, vinotéka a restaurace,“ říká zástupce investora Jiří Ondráček.

„Pozitivem je vytvoření pracovních míst a celkové zkulturnění toho prostředí, obnova zchátralého objektu a rozšíření služeb občanům Adamova,“ slibuje si od nového centra starosta Adamova Roman Pilát (nez.).

„Obnova celého areálu je ale během na dlouhou trať, město nemá moc možností, jak do tohoto procesu zasáhnout. Hlavní díl zodpovědnosti na dnešní podobě objektů je na majitelích jednotlivých objektů,“ dívá se do budoucnosti starosta Pilát.