Rakousko v květnu otevře pracovní trh také pro Čechy

Znojmo - Rakousko je spolu s Německem poslední zemí EU, která novým členským státům z roku 2004 svůj trh práce plně neuvolnila. Letos 1. května však vyprší sedmiletá ochranná lhůta, a tak i tyto země budou muset svoje hranice nováčkům otevřít. Pomůže blížící se změna situaci na jižní Moravě, která se potýká s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností?

Německý a rakouský pracovní trh byl už v minulosti částečně pro některé sektory uvolněn. Pokud chtěli čeští občané v těchto zemích pracovat, cestu si obvykle našli. Češi jsou v Rakousku zaměstnaní nejčastěji ve stavebnictví a strojírenství, v turistickém ruchu, zdravotnictví, zemědělství, obchodu nebo v administrativě. Dnes jich tam pracuje kolem deseti tisíc. „Žádosti o pracovní povolení byly posuzovány celkem liberálně. Udělili jsme povolení prakticky všem, kteří měli zájem,“ uvedl vedoucí pobočky Úřadu práce v rakouském okrese Hollabrunn Josef Mukstadt.

Situace na jižní Moravě

V březnu 2011 bylo v JMK evidováno 66 984 nezaměstnaných. Nezaměstnanost se častěji týká žen a také lidí s nižším vzděláním, míst pro vysokoškoláky naopak přibývá. Průměrná mzda v JMK za rok 2010 činila 26 586 korun, celorepublikový průměr dosahuje 27 156 korun. To představuje přibližně 45 % průměrné mzdy v Rakousku.

Nezvladatelného přívalu zahraničních pracovníků se Rakušané neobávají. Jejich trh práce krize zasáhla méně znatelně než ten český. Podle pracovních agentur navíc současný zájem Čechů o zaměstnání v Rakousku není tak velký jako před několika lety.

Úplné otevření trhu vítají například na Znojemsku. Míra nezaměstnanosti tam dnes přesahuje 14 procent. Podobně jsou na tom sousední Břeclavsko a Hodonínsko. Mnozí v tom ale příležitost pro snížení nezaměstnanosti nevidí. „Podle mě to s nezaměstnaností neudělá vůbec nic. Ti, kdo v zahraničí pracovat chtějí, tam už dávno pracují,“ řekl ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Brně Jan Marek.

Jaké tedy budou praktické důsledky změny? Od května rakouští zaměstnavatelé nebudou muset pro Čechy, Slováky, Maďary a obyvatele dalších států žádat o pracovní povolení, spolupráce na administrativní úrovni tak bude mnohem jednodušší. Dosavadní omezení platila jen jednostranně, Rakušané u nás mít žádné takové povolení nemuseli.

Pracovníci z České republiky budou mít v Rakousku od května navíc stejné podmínky jako domácí zaměstnanci, což se týká výše platu i nároku na dovolenou a nemocenskou.