Česko se dostane do finále Mistrovství světa v hokeji

Kateřinice (Vsetínsko) - Hrát finále Mistrovství světa je jistě přáním všech domácích hokejových fandů. I kdyby se ale české reprezentaci nepovedlo přání fanouškům splnit, své zástupce ve finále Česká republika mít bude. Reprezentovat je bude malá vesnice Kateřinice na Vsetínsku, respektive puky, které tam vyrábějí.

Ryze mužský sport, jakým hokej bezesporu je, přitom ovládá firma vlastněná ženami.  „K výrobě jsme přišly dědictvím, měly jsme takový nápor starostí, že jsme si vlastně ani pořádně neuvědomovaly, do čeho jdeme,“ říká spolumajitelka firmy Lenka Mráčková.

Jaký je recept na správný puk?

No comment: Puky z valašské vesničky míří do celého světa (zdroj: ČT24)

Musí vydržet nejtvrdší souboje i střely, guma nesmí poškodit mantinel, logo šampionátu nesmí poblednout. Složení kaučukové směsi je ale už léta tajné, rozklíčovat ho mohou jen Lenka Mráčková a Michaela Bravencová - matka s dcerou. Jednu drobnost z technologického procesu přesto prozrazují - teplotu, při níž se puky lisují - ta je 170 stupňů Celsia.

Kateřinice budou ovlivňovat světové šampionáty další čtyři roky, na tak dlouho byl prodloužen kontrakt Mezinárodní hokejové federace.