CHKO má další argument proti vybírání za vyhlídku do Macochy

Blanensko - CHKO Moravský kras se dále snaží zabránit vybírání peněz za pohled do nejhlubší české propasti Macocha z Horního můstku. Za ten teď musí návštěvníci platit podnikateli Jiřímu Tichopádovi. Tomu pozemky kolem Horního můstku pronajímá obec Vilémovice za 100 tisíc korun ročně. Tichopád se teď rozhodl začít od lidí za průchod na vyhlídku vybírat „vstupné“. Podle správců jeskyní je však takové jednání neoprávněné. K podnikání na území CHKO navíc potřebuje zvláštní povolení, které nemá. CHKO proto Jiřího Tichopáda vyzvala k jednání, ten se ale na schůzku nedostavil. CHKO se proto podnikatele pokusí vyzvat ke schůzce v novém termínu.

Vilémovice se před lety snažily vybírat peníze samy. Po hádkách od toho ale upustily a přístupovou cestu k vyhlídce pronajaly Jiřímu Tichopádovi. Ten pak začal vstupné vybírat znovu. „Vybírání vstupného, nebo v tomto případě průchodného, je podle nás neoprávněné. Věcí se budou zabývat naši právníci,“ řekl začátkem května vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Teď mají jeskyňáři další argument - k podnikání na území chráněnné krajinné oblasti potřebuje Tichopád zvláštní povolení. Na jednání se však nedostavil, znovu bude předvolán v červnu.

Vstupné na Horní můstek

Dospělí zaplatí za pohled do 138,7 metru hluboké propasti Macochy 20 korun, děti polovinu.

Můstek navštíví ročně přes půl milionu turistů. Předem neohlášené vybírání vstupného je podle Hebelky překvapením také pro cestovní kanceláře, které částku nezahrnuly do cen zájezdů.

Podnikatel chtěl okolí můstku oplotit

Loni podnikatel Tichopád uvažoval dokonce o tom, že Horní můstek ohradí plotem postaveným na cestě pronajaté od Vilémovic. Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras mu to ale neumožnila. Do sporů vstoupil i Klub českých turistů (KČT), jenž v minulosti vyzval veřejnost, aby za vstup na můstek neplatila. Při vybírání poplatků se odehrálo už několik dramatických hádek.

Můstek vznikl přes 133 lety. Byl celoročně volně přístupný. Je v majetku státu, který jej před pěti lety za půl milionu korun opravil. Vilémovice si před asi 60 lety vydělaly vybíráním vstupného z můstku na plynofikaci obce. Pak přestaly peníze vybírat. Dlouhodobou snahou obce je opět získat finanční podíl z turistickém ruchu v Moravském krasu.