V Uherském Brodě vzplál sklad pneumatik. Šest lidí je v nemocnici

Uherský Brod - Hasiči se potýkají srozsáhlým požárem skladu pneumatik v Uherském Brodě na Slovácku. Při požáru bylo zraněno šest zaměstnanců. Na stejném místě čtyři dny hořelo v létě 2007. Událost byla hlášena krátce po 13:00, na místě zasahuje deset jednotek hasičů. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. „Požár však již dostáváme pod kontrolu,“ řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle Mitáčka byla plameny zasažena jedna z částí skladu pneumatik určených k recyklaci. „Zasažena byla i výrobní linka na jejich zpracování, v hale hoří zhruba na 100 metrech čtverečních. Venku pak na jedné hromadě velké asi deset krát deset metrů hoří vnitřní tkanina z pneumatik. Další rozšíření nečekáme, máme na místě dostatek jednotek. Místo zalijeme pěnou a požár zlikvidujeme“ doplnil mluvčí krajských hasičů.

Při požáru bylo zraněno sedm lidí, z toho šest zaměstnanců společnosti, kteří se při pokusu o uhašení plamenů nadýchali zplodin hoření. Byli převezeni do nemocnice v Uherském Hradišti, poslední zraněný, který se také nadýchal kouře, byl ošetřen na místě. „U žádného ze zraněních nejde o nic vážného, co by je ohrožovalo na životě,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Petr Olšan.

Požár by se ale neměl nekontrolovaně šířit podobně jako před čtyřmi lety, neboť majiteli bylo uloženo, aby rozdělil skladované pneumatiky do sektorů, mezi nimiž jsou uličky.

Obrovský požár v Uherském Brodě z přelomu června a července 2007 zaměstnal 30 jednotek hasičů. Do letošního požáru ve firmě na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku byl ve Zlínském kraji nazýván požárem desetiletí. V Brodě tehdy hořel sklad s přibližně 10.000 tunami pneumatik. Plamenné hoření hasiči eliminovali po 28 hodinách, likvidace požáru trvala 72 hodin. Do prací se s těžkou technikou zapojili také vojáci ze záchranného praporu v Bučovicích.