Transat 6,50: Za pomoci větru, ale i Slunce

Brno/La Rochelle - Milan Koláček pokračuje ve Francii svůj životní závod - Transat. Měl by při něm překonat oceán mezi Francií a Brazílií na 6,5 metru dlouhé jachtě Gaben > Follow Me. Právě dnes se s ní přesouvá do francouzského Douarnenez. Před startem dalších dvou závodů ho čeká přeplavba dlouhá 220 námořních mil (Nm), což je přibližně 440km. Příští týden tam startuje Tropheé MAP - kolem majáku Birvideaux a zpět do Douarnenez, celkem 220 Nm, což představuje přibližně dvě noci, které bude muset Milan strávit na jachtě.

V Douarnenez Milana čeká nové proměření lodě od rozhodčích Classe Mini - díky výměně kýlu a baterií, kterou jeho tým provedl nedávno. „Vyměnili jsme ocelový kýl za karbonový a získali tak lepší hydrodynamiku, ušetřili 30 kg na váze a máme nižší těžiště. Baterie měníme za lithiové, získáváme tak dalších 10 kg váhy a výkonný spolehlivý zdroj energie. To vše nám pomůže opět o kousek posunout rychlostní hranice lodi,“ říká Milan Koláček.

Energie ze Slunce

Právě energie je na lodi Classe Mini jedním z nejdůležitějších faktorů úspěchu v sólových závodech. „Zdrojem energie na Gaben – Follow Me jsou dva akumulátory. Každý o kapacitě 100 Ah, tedy celkem 200 Ah. Na lodi je minimální spotřeba energie 1 A/h, při použití autopilota ale spotřeba výrazně vzroste až na více než 5 A/h,“ vysvětluje Milan.  

Energie vystačí na 2 a půl dne

Celková kapacita akumulátorů zajistí velké množství energie a při šetrném hospodaření až 2,5 dne bez dobíjení. Dobíjení akumulátorů je vyřešeno pomocí solárních panelů. Na nástavbě jsou dva 42 W panely přilepené na střeše. Při ideálním nastavení dobíjí každý 2,16 A. K tomu je na zádi umístěný 90 W solární panel Genasun který dodá při ideálních podmínkách až 5,3 A. Při průměrném dnu jsou samotné panely dostatečným zdrojem energie.

Před startem závodu Transat 6,50 na Milana ještě čeká několik testovacích dnů, které potvrdí dostatečnost systému. K nainstalovaným 174 W chce Milan přidat ještě záložní 40 W mobilní panel, který zaručí úplnou nezávislost na jiných zdrojích i během méně slunných dní. Záložním zdrojem bude pro případ poruchy velmi výkonný a lehký generátor.

Solární panely jsou zdrojem energie
Zdroj: Pavel Nesvadba