Trať na Vyškov bude znovu otevřena až zítra večer

Vyškov - Až na úterní šestou hodinu večerní přesunuli hasiči odhad znovuotevření úseku mezi Ivanovicemi a Vyškovem. Posun proti předpokladům zapříčinily pokračující rekonstrukční práce. Hasiči na místě už druhý den provádějí vyprošťovací práce za pomoci k tomu určeného tanku.

Doprava na Bohumín a Jeseník zůstává odkloněna. Na Kojetín a Nezamyslice míří náhradní autobusová doprava. Zbývá opravit trakční vedení a položit nové pražce.

Vrchní inspektor Drážní inspekce Josef Dvořák mluví o velkém štěstí, že po trati, která byla i podle jiných svědectví ve velmi špatném stavu, jel v čase neštěstí pouze nákladní a ne osobní vlak. Podle jeho slov bylo 95-99% šroubů upevňujících koleje k pražcům povolených. Spor o hledání viníka pokračuje. Správa dopravní železniční cesty, která má trať v gesci, veškerá nařčení z pochybení odmítá.

NO COMMENT: následky vykolejení vlaku (zdroj: ČT24)

„Odmítáme tvrzení Drážní inspekce o tom, že bychom o problémech na trati věděli od pátku. Kdyby to tak bylo, určitě bychom přijali opatření,“ uvedl k nálezům Drážní inspekce mluvčí Správy dopravní železniční cesty Pavel Halla.

Vyjádření strojvedoucího na webu CT24

„Těsně předtím jsem tam projel s R 736 a na autohradle Topolany jsem to projížděl padesátkou, protože tam byly vybočené koleje. Nejen že mě to v Ivanovicích volal výpravčí, ale i ve Vyškově mi výpravčí volal, jak to tam vypadá, řekl jsem mu, že tou padesátkou se tam dá projet, a on, že na to zavolá traťovou službu, ale jak se zdá, tak ta to už nestihla.“

O problémech se prý dozvěděli zprostředkovaně až v neděli od strojvedoucího rychlíku, který úsekem projížděl krátce před později vykolejeným nákladním vlakem. „Náš traťmistr vyrazil na místo, dorazil tam ale bohužel až poté, co došlo k nehodě,“ zpřesnil Halla.

V diskusi pod článkem na webu CT24 uvedl strojvedoucí, který projížděl místem krátce před nehodou: „Projížděl jsem padesátkou, protože tam byly vybočené koleje,“ a dodal: „Nejen že mi to řekl výpravčí v Ivanovicích, ale i z Vyškova mi výpravčí volal, jak to tam vypadá.“ Na upozornění, že projel jen sníženou rychlostí, dostal informaci, že výpravčí z vyškovského nádraží  bude informovat traťovou službu.

Na místě se stále odstraňují vykolejené vozy. Trosky nalézající se na šedesátimetrovém úseku blokují trať, která zůstává až do odstranění uzavřena. Pohyb cestujících obstarává náhradní autobusová doprava.