Spory Kuřimi s ombudsmanem pokračují

Kuřim - Mezi starostou Kuřimi Dragem Sukalovským a veřejným ochráncem práv Pavlem Varvařovským se strhla mediální přestřelka. Může za to případ, o kterém jsme informovali minulý týden. Odbor sociálních věcí kuřimské radnice seškrtal dávky muži, který se stará o svého hendikepovaného syna. Ombudsman se postavil na jeho stranu. Starosta naopak tvrdí, že otec dávky zneužívá.

Sedm tisíc ročně na bojový sport a další peníze na kroužek keramiky nebo cvičební úbor. To vše ať zaplatí stát mému hendikepovanému synovi, požaduje Jiří Šoltys s tím, že sám na to nemá. Kuřimská sociálka odmítla a její rozhodnutí potvrdil krajský úřad. „Žadatel nesplňuje podmínky pro přiznání dávek,“ tlumočil stanovisko Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Úředníci argumentují mimo jiné tím, že Jiří Šoltys účelově manipuluje s majetkem - na matku údajně převedl dům, auta i motorku a o syna se chce nadále starat na plný úvazek, i když to podle lékařů není třeba. Ombudsman se  Šoltyse zastal, ministerstvo sociálních věcí jeho argumentaci přijalo.

Mediální přestřelka mezi Kuřimí a ombudsmanem

Starosta Kuřimi Drago Sukalovský: „Panu ombudsmanovi zasíláme stížnost na postup jeho pracovníků!“

Ombudsman Pavel Varvařovský: „Ta věc není skončená. Nebyl dostatečně zjištěn skutkový stav věci, měly být vyžádány další důkazy!“

Starostovi Kuřimi se to ale nelíbí, ochránce podle něj hájí člověka, který zneužívá sociální systém. A minulý týden začala výměna názorů - přes média.

Názorový střed mezi ombudsmanem a starostou pokračuje. Ze strany Veřejného ochránce práv bylo naznačeno, že by se Kuřim měla z projednávání případu Jiřího Šoltyse kvůli podjatosti vyloučit. To ale starosta Kuřimi odmítá.

Přetahování o dávky tak bude mít zřejmě dohru u soudu, teprve ten rozhodne, zda byla výplata dávek zastavena v souladu se zákonem.