Zlínská dvojčata se promění z továrny na muzeum, galerii a knihovnu

Zlín – Budovy 14. a 15. Baťova areálu, kterým se také říká „zlínská dvojčata“, se za dva roky promění na Krajské kulturní a vzdělávací centrum. Do nového centra se přesunou tři instituce, které jsou dosud v pronajatých budovách. Jde o Krajskou galerii výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajskou knihovnu Františka Bartoše. První etapa úprav začne letos v létě.

Cílem projektu je vytvořit zázemí pro zlínské kulturní instituce a zároveň zpřístupnit historicky nejzajímavější část Baťova areálu s centrem. Mezi dvojčaty vznikne prostor pro kavárny, obchody s uměním a venkovními výstavami.

Co bude v krajském centru

Krajská knihovna, expozice umění a architektury PROSTOR ZLÍN, nová expozice PRINCIP BAŤA, expozice o cestovatelské dvojici Zikmund a Hanzelka, zůstává prostor i pro aktuální krátkodobé výstavy a akce.

Zlínská dvojčata vznikla ve 40. letech podle návrhu architekta Jiřího Voženílka. Trojice institucí by se do nového měla přesunout už za dva roky. Rekonstrukce zachová industriální vzhled obou budov, uvnitř najdou návštěvníci moderní prostředí.

Zlín tak dokončí myšlenku Antonína Bati, který už v roce 1935 založil Studijní ústavy, v nichž soustředil kulturní, vzdělávací a výzkumné instituce.

  • Vizualizace expozice Františka Bartoše v krajském centru ve Zlíně autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263266.jpg
  • Vizualizace prostorů krajské knihovny autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263269.jpg
  • Vizualizace prostorů krajské knihovny autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263264.jpg