V Bořeticích uspořádali sbírku na opravu chátrajícího kostela

Bořetice - V roce 2008 byl vyhlášen třetí nejlépe opravenou památkou v kraji, dnes znovu chátrá. Kvůli vlhkému prostředí, které poškozuje zdi, a postupně se rozpadávající střeše by barokní kostel svaté Anny v Bořeticích potřeboval celou řadu dalších oprav, na které však nejsou peníze. Místní se proto rozhodli pomoci z vlastní kapsy a uspořádali sbírku. Ministerstvo kultury a Jihomoravský kraj jim dokonce slíbily příspěvek v celkové částce přesahující 300 tisíc korun.

„Střecha kostela byla naposledy kompletně vyměněna v roce 1932. Před 15 lety na ni byl udělán posudek a nebyly zjištěny žádné závažnější závady. Loni jsme jej nechali vypracovat znovu a ten už ukázal, že 21 trámů je v havarijním stavu. Potřeba je vyměnit také veškerou krytinu,“ popsal problémy kostela starosta Bořetic Václav Surman.

Střecha bořetického kostela je v havarijním stavu (zdroj: ČT24)


Oprava střechy kostela je v současnosti prioritou. Mnohem závažnějším problémem, jehož řešení je daleko komplikovanější, je ale nadměrná vlhkost zdí. Při rozsáhlých opravách památky před třemi lety v nich byl vybudován systém odvětrávání a kostel dostal novou fasádu. Vlhkost jí ovšem prostupuje nadále.

Bořetičtí teď mají možnosti posílat peníze na zvláštní účet obce. V červnu by měli obcházet domy i dobrovolníci s kasičkami. „S touto formou sbírky máme dobré zkušenosti z tříkrálových sbírek. Dobrovolníci, kteří obcházejí po domech, jsou důvěryhodní lidé, které všichni znají, proto si myslím, že je sbírka transparentní a lidé budou ochotni přispět. I místní podnikatelé jsou zvyklí přispívat na zdejší kulturní akce, proto chceme dopisem oslovit také je,“ uvedla koordinátorka oprav kostela Marie Michalová.

A přispěje také ministerstvo kultury a kraj - pro Bořetice slíbily vyčlenit celkem 330 tisíc korun. Plánovaná rekonstrukce vyjde na mnohem více - podle starosty Bořetic by se mohla vyšplhat až ke dvěma milionům korun.

  • Podkroví kostela v Bořeticích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2599/259892.jpg
  • Kostel v Bořeticích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2599/259889.jpg
  • Chátrající střecha kostela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2599/259890.jpg