Z tajného agenta se vyklubal sňatkový podvodník

Brno - Vztah jako z akčního filmu zažila žena z Brna. Se svým přítelem se seznámila v roce 2006 přes inzerát. Muž se jí za nějakou dobu svěřil, že je tajný agent FBI, o jehož misi ví jen prezident. Z toho důvodu musí často pobývat v zahraničí. Za pět let „vztahu“, který fungoval především po telefonu, z ní vylákal více než milion korun na oblečení, operace, zařízení zahraničního bytu a podobně. Že se ve skutečnosti jedná o podvodníka, žena zjistila až na začátku letošního roku. Dnes čtyřiatřicetiletý muž si od loňského listopadu odpykává šestiletý trest za další podobné podvody.

Představil se jako Mirek Havrda. Přestože muž trpí zrakovou vadou, žena mu uvěřila, že v zahraničí plní mise jako tajný agent. „S různými legendami o zdravotních potížích či problémech v cizině si od ženy vyžádal spoustu cenných věcí, darů údajně pro své nadřízené, oblečení,“ popsala policejní vyšetřovatelka Olga Pifková.

Od listopadu však o svém příteli neslyšela. „Řekl jí, že má problémy a nějakou dobu se jí nebude ozývat. Když i po Vánocích zůstával jeho telefon stále nedostupný, začala se bát, zda se mu něco nestalo. Proto na policii ohlásila jeho pohřešování,“ uvedla Pifková. Policisté ženě oznámili, že její přítel sedí ve vězení právě kvůli podobným podvodům na dalších důvěřivých ženách.

Policejní vyšetřovatelka Olga Pifková o praktikách podvodníka (zdroj: ČT24)

Prostředníka pachateli dělala jeho manželka

V případu nefiguroval pachatel sám - prostřednicí při předávání darů od obětí mu dělala jeho manželka, kterou Havrda představoval jako svoji sestru Olgu. Peníze a dary si pak užívali společně například na drahých dovolených. Olga ale onemocněla na rakovinu a loni zemřela - až do její smrti se o ni přitom starala jedna z pachatelových obětí.

Komplice páru podvodníků dělala také jedna jejich známá, která společně s Olgou pomáhala s předáváním věcí od podvedených žen. Hrozí jí až čtyři roky za podílnictví. Kriminalisté teď případ vyšetřují a pátrají po dalších obětech.