Podané ruce varují před „zájezdy“ na maková pole

Brno - Jako každý rok i letos varují protidrogoví koordinátoři před „opiovými zájezdy“ na maková pole. Na jihu Moravy totiž přibývá drogově závislých, kteří jsou schopni u makovicových hlaviček strávit i několik dní, jen aby z nich získali opiové mléko. A nepomáhá ani to, že zemědělci přesunuli lokality jejich pěstování dál od frekventovaných míst, kde nejsou takzvanně na očích. Podle občanského sdružení Podané ruce to narkomany neodradí, vstup na políčka je volný. Může za to podle nich i mírná česká legislativa, která pěstování máku nijak neomezuje jako v západních zemích.

„V zahraničí mohou pěstovat mák jen zemědělci se speciální licencí. Musí navíc prokázat, že jsou schopni svá pole uhlídat ať už formou trvalého dozoru a nebo oplocením,“ uvedl Jiří Valnoha z občanského sdružení Podané ruce.
Taková praxe v České republice není i když země patří k největšímu producentovi máku na světě. A přestože nejde o mák opiový, ale potravinářský, z něhož se droga získává jen velmi pracně, narkomany závislé na opiátech to neodrazuje.

Opium je omamná látka (opiát) získaná z máku setého, přesněji z pryskyřice z nezralých makovic. Při změnách vědomí vyvolaných opiem se narkoman dostává do stavu euforie a ztrácí pocit tělesné a duševní bolesti. Na rozdíl od ostatních drog opium nevyvolává fantastické vize; opojení se omezuje na mírnou a pokojnou extázi. Po několika hodinách takovéhoto stavu toxikoman usíná, po probuzení na něj však doléhají nepříjemné abstinenční příznaky.
Typickým příznakem užívání morfinu (a opiátů obecně) jsou nápadně zúžené zorničky, tedy právě naopak než u stimulantů.

Z nedozrálých makovic či spíše z jejich naříznutých stonků sbírají vytékající opiové mléko, takzvanný mléčný latex. Ten na vzduchu rychle tuhne a mění se na tvrdou tmavohnědou hmotu - opium které v tomto stadiu obsahuje 10 až 15 % alkaloidu morfinu. Narkomani ho konzumují buď v surovém stavu, přidané do jídla nebo z něj připravují různé vývary. Látka se dá aplikovat také nitrožilně, méně časté je její kouření. „Sběrače neodrazuje ani to, že získání účinné látky zabere relativně hodně času. Je to záležitost od několika hodin až do několika dní. Účinnou jednu dávku obsahuje přitom minimálně sedmdesát makovic. “Jen málokdo z těch, kteří ji sbírají, si přitom uvědomuje, že látka takto získaná může mít i stokrát vyšší účinek než marihuana," dodal Valnoha. 

Uživatelé opia z makových hlaviček se dělí na začínající a zkušené experimentátory. A závislé na opiátech dočasně ulehčují od rozpočtu na potřebnou denní dávku. Obzvláště rizikové je kombinování opia s jinou drogou. Doplatil na ně například v roce 2006 narkoman na Svitavsku, který opium zkombinoval s alkoholem, v důsledku čehož se mu zastavilo srdce. V České republice je v současné době přes deset tisíc lidí závislých na opiu.

Makovice
Zdroj: ČT24