Inspekce odhalila v letních zahrádkách řadu pochybení

Brno – Špatné míry alkoholických i nealkoholických nápojů nebo nejasné gramáže u jídel. To jsou nejčastější pochybení, která v letních zahrádkách v centru Brna odhalila Česká obchodní inspekce (ČOI). Kontrolou neprošlo třináct z dvaadvaceti restaurací. Inspektoři uložili na místě řadu blokových pokut a s některými restauracemi zahájili správní řízení.

„Nejčastější chybou bylo nedodržení deklarované míry nápojů, mnohdy nebyl spotřebitel seznámen s množstvím nápoje nebo jídla, ačkoliv se na něj zeptal. V některých restauracích nevydali k zaplacení doklad,“ popsala prohřešky ředitelka ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová.

„Nedopadli jsme moc dobře. Kolega podlil panáka, nenalil to množství, které měl. Dostal pokutu dva tisíce korun,“ uvedl číšník Jan Kořínek. V podniku na náměstí Svobody, kde pracuje, si inspektoři objednali pět věcí a jen u panáka našli pochybení.

Česká obchodní inspekce kontrolovala letní zahrádky v centru Brna (zdroj: ČT24)

„Panáky alkoholu jsme měli nalité správně, stejně tak jsme měli všechny ceny v jídelníčku. U nás kontrola dopadla dobře,“ řekla servírka Gita Hrabovská z podniku na Jakubském náměstí.

Podle inspekce v něčem chybovala více než polovina restauratérů. „Je to vyšší procento, než jsme očekávali,“ dodala Neuhybelová.