Maminky v Brně pochodovaly za „opravdové“ pleny

Brno - Kolik jednorázových plen padne na jedno miminko za měsíc? Plný nákupní vozík ze supermarketu. Většina těchto plen je navíc vyrobená z chemicky bělené celulózy a v přírodě se prakticky nikdy nerozloží. Ekologickým řešením jsou látkové pleny - jejich výhody dnes demonstrovaly maminky v ulicích Brna. S dětmi malovaly křídou po chodnících, zastavovaly lidi s letáčky a snažily se jim ukázat, že moderní látkové pleny mají s těmi, které naše maminky denně vyvařovaly a dlouhé hodiny žehlily, pramálo společného.

„S látkovými plenami mám velmi dobré zkušenosti. Ty nové pleny se prakticky jen suší a skládají, nemusí se vůbec žehlit, takže pracnější to pro mě není,“ pochvalovala si látkové pleny maminka Michaela Cenková. „Je spousta druhů, spousta materiálů. Je potřeba se v tom zorientovat a pak už si každý najde, co mu vyhovuje,“ dodala s úsměvem.

"Pro mě osobně je největší výhoda v ekologičnosti. Pleny se nemusí pořád vyhazovat a pořád nakupovat nové. Existují dokonce studie, že i když se pleny musejí prát, tak jsou pořád ekologičtější než ty na jedno použití. A i
pro to miminko je to příjemnější, protože v jednorázovkách jsou různé chemikálie," argumentovala další z maminek Kateřina Rezková.

Používání látkových plen neznamená moc práce navíc, tvrdí maminky (zdroj: ČT24)

Látkové pleny jsou pro děti zdravější

Zdravotní výhody látkových plen zdůrazňují také odborníci. „Bělená buničina, která se používá k výrobě jednorázových plen, není tělu tak vlastní jako čistá bavlna. Látka se navíc lépe adaptuje na kyčelní klouby dítěte, které v raném věku potřebují oporu, aby se dobře vyvíjely,“ vysvětlila lékařka Helena Máslová z Centra psychosomatické péče v Praze.

Látkové pleny navíc zajistí lepší odvod tepla z oblasti genitálií, což může mít zejména u chlapců vliv na plodnost, a kvůli určitému nepohodlí se děti naučí dříve chodit na nočník. „Obě mé dcery neměly v životě problémy s opruzeninami, starší už v roce pleny nepotřebovala vůbec,“ potvrdila Michaela Cenková.

Aktivisté válčí s mýty a pověrami

Spoustu zastánců si moderní pleny našly zejména v západní Evropě, u nás se rozšiřují pozvolna - přitom s nimi rodina na jedno miminko ušetří až několik tisíc za rok. Na vině jsou stále předsudky. Pochod na propagaci látkových plen v Brně už podruhé uspořádalo sdružení NESEHnutí a společnost Brána k dětem v rámci Týdne opravdových plen.

„V posledních letech probíhá osvěta ve spoustě zemí a také v České republice jejich obliba zase postupně vzrůstá. Stejně si ale spousta lidí myslí, že s látkovými plenami je stejná práce jako dřív, to ale není pravda,“ řekla organizátorka pochodu Lucie Harnošová. „Snažíme se o osvětu také v oblasti zdravotnictví, protože lékaři, porodní asistentky a sestřičky mají na rodiče přece jen největší vliv. Pořádáme proto různé besedy a semináře také pro ně,“ uzavřela.