Soudce: Justiční omyl se nekoná, loupili původně i nově odsouzení

Znojmo - Před znojemským soudem dnes opakovaně stanuli Antonín Škrdla a Renata Čučková, kteří před šesti a sedmi lety společně s tehdy nezletilým synem měli přepadat poštovní doručovatelky. A dostali trest. Žena dvouletou podmínku a muž tři a půl roku vězení. Za jejich činy už si ale trest odpykala jiná dvojice. Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura. Přestože se o případu hovořilo jako o jasném justičním omylu - noví pachatelé se k přepadení totiž přiznali - soudce dnes rozhodl šalamounsky. Nezpochybnil rozhodnutí svého předchůdce a mužům odsouzeným v roce 2005 trest ponechal. Nepodařilo se totiž prý prokázat, že za sérii loupežných přepadení, při kterých ukradli několik set tisíc korun, nemohou vlastně všichni.

Soudce přitom své rozhodnutí zdůvodnil nečekaně. „Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva. I když jde jen o nepřímý důkaz,“ zdůvodnil své dnešní rozhodnutí soudce znojemského okresního soudu Pavel Rujbr. Nechtěl totiž podle svých slov zpochybnit předchozí soudní verdikt. Ten shodou okolností právě nad Čepurou a Schindlerem v roce 2005 vynesl jiný soudce - Jaromír Kapinus, který je dnes Rujbrovým přímým nadřízeným.

A tak si soudce Rujbr vytvořil pro dnešní verdikt teorii, že se na loupežích podílelo v různých sestavách pět lidí, kteří bydleli v době pachání trestných činů v jednom domě. Právě v tom, před kterým se v roce 2003 v Pražské ulici odehrálo první přepadení.

Soudce: Čepura se přece na policii přiznal

Soudcovy pochybnosti, které dnes vedly k naprosto nečekanému verdiktu, vycházejí podle jeho slov i z dalších důkazů. Kromě pachových stop původně odsouzených mužů a Čepurova přiznání to byly i dvě rekonstrukce, v nichž hrál hlavní roli nově obžalovaný a dnes také odsouzený Škrdla. „Byly v nich nesrovnalosti,“ naznačil soudce.

Jeden z mnoha, kdo dnes nevěřil svým uším, byl Jaroslav Schindler, kterému podle jeho slov celý případ zničil život. Bydlel sice tři vchody od Čepury a Čučkové, ale s případem nemá nic společného. „Soudce podle mě nechce přiznat, že policie i jeho nadřízený udělali v roce 2005 chybu a odsoudili mě na základě toho, že mě označil tehdejší kamarád za spoluviníka,“ prohlásil dnes u soudu Schindler, který před tímto případem nebyl nikdy trestán. Proto si podal žádost o obnovu soudního řízení.

Další obviněný, který se dnes přiznal, jen rozšířil řadu odsouzených 

Dnes se u soudu četly zanelecké posudky z oboru psychologie. Měly určit, zda jsou všichni tři obžalovaní „normálně“ schopni posoudit své jednání. Četly se protokoly s výpověďmi sousedů a dalších svědků. Státní zástupkyně navrhla všem třem trest na dolní hranici trestní sazby. Jejich výpovědi považuje za věrohodné. Čučkové, která se měla loupeže účastnit, ale pouze podmínku kvůli jejímu zdravotnímu stavu.

Tomáš Čepura byl odsouzen k roku a půl vězení. Jaroslav Schindler dostal roční podmínku, strávil však půl roku ve vazbě. 

Obhájce Antonína Škrdly, jednoho z obžalovaných, poukázal na jeho předchozí beztrestnost, spolupráci s policií a přiznání. Je totiž přesvědčen, že kdyby se muž neocitl v nouzi, nekradl by. To také Škrdla sám řekl, když dostal poslední slovo před rozsudkem. „Chtěl bych se doručovatelkám omluvit. Byl jsem v zoufalé situaci, bez práce, nic jsem nemohl najít. Měl jsem dluhy, bydleli jsme bez plynu, vody a elektřiny. Chci ty dluhy zaplatit a vše odčinit,“ prohlásil Škrdla.

K novým pachatelům přivedla policii náhoda, jeden z nich se přiznal 

Na stopu nových obžalovaných a dnes již odsouzených se dostali zlínští policisté při vyšetřování domácího násilí. „Během výslechu k tomuto protiprávnímu jednání se muž ze Znojemska sám přiznal k další trestné činnosti. Uvedl, že v prosinci 2004 oloupil společně se svým kamarádem poštovní doručovatelku na Hradišťské ulici ve Znojmě,“ řekla k případu loni začátkem června znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté, kteří se nečekaným přiznáním Antonína Škrdly začali zabývat, přitom s překvapením zjistili, že trest za loupežná přepadení ve Znojmě si už ve vězení odseděli jiní dva muži. Ti se proti svému rozsudku snažili několikrát odvolat, avšak marně.