Policie propustila extremisty, deseti z nich hrozí soud

Brno - Policie už propustila všech patnáct lidí, které zadržela v neděli při pochodu Dělnické mládeže centrem Brna. Třináct z nich podle policie patří mezi pravicové extremisty. Mezi zadrženými byl i předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht, který spolu s dalšími čtyřmi lidmi nesl v čele průvodu obří transparent s heslem Evropo, povstaň. Policie vyslýchala také dva extremisty, kteří napadli policisty, nebo sprejera. Ten nastříkal na budovu nápis Nazi Raus. Zadržení lidé byli propuštěni poté, co svoje chování vysvětlili. Deset z nich je podezřelých ze spáchání trestného činu. Deseti osobám  hrozí, že stanou před soudem.

Dva mladíci, kteří v neděli zaútočili na policisty, jsou obviněni z přečinu násilí proti úřední osobě. Hrozí jim až čtyřleté vězení.

„Dalších šest zadržených policie podezřívá z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Tito lidé měli na oblečení nebo na transparentech nevhodné symboly. Jedním z nich je Slovák, který měl na opasku, tričku a mikině symboliku nacistického Slovenského štátu. Za přečin všem hrozí trest odnětí svobody až na šest let. Celkem pět účastníků pochodu je podezřelých ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

Policie nyní analyzuje projev německého radikála, který přednesl na shromáždění v parku Koliště. Zadržen byl spolu s překladatelem. Policie třicetiletého Němce podezřívá z podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za přečin by mohl ve vězení strávit až tři roky.